NOS Nieuws

30 telefoontjes binnengekomen bij informatiepunt over piekbelasters-site

Gisteren is de langverwachte website gelanceerd waarop boeren kunnen zien of hun bedrijf te veel stikstof uitstoot, en of zij behoren tot de zogenoemde piekbelasters. Voor boeren die er op de site niet uitkomen of meer informatie willen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een belteam opgericht waar ze terecht kunnen. Dat nummer ging net als de website gisterochtend open, maar het loopt nog niet storm.

De RVO ontving gisteren dertig telefoontjes. De vragen die binnenkwamen varieerden, zegt een woordvoerder, maar ze gingen vooral over de piekbelastersregeling zelf. Daarmee kunnen de grootste piekbelasters hun bedrijf voor maximaal 120 procent van de waarde van de hand doen.

Aerius-check

Bellers wilden meer weten over de zogenoemde Aerius-check, het systeem waarmee de overheid de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden berekent en wat daarvan neerkomt in natuurgebieden. Voor die check is een handleiding te downloaden. Dat is tot nu toe door meer dan 2000 mensen gedaan.

Daarnaast waren er bij het belteam vragen over de zaakbegeleiders die beschikbaar worden gesteld door de overheid om boeren te adviseren tijdens het proces. Het is de bedoeling dat die adviseur de boer het gehele traject van de uitkoopregeling bijstaat.

De website waarop de regelingen staan is maandag 84.000 keer bezocht. 3600 ondernemers hebben de berekening gemaakt, dus er is zeker interesse, zei minister Van der Wal bij Jinek.

Gelderland

Het RIVM heeft cijfers bekendgemaakt van potentiële piekbelasters per provincie. In Gelderland blijken de meeste bedrijven te zitten die meer dan 2500 mol stikstof per jaar uitstoten én waarbij die stikstof binnen 25 kilometer neerslaat op kwetsbare natuur. Het gaat om 1803 Gelderse boerenbedrijven. In totaal zijn er verspreid over heel Nederland 3001 bedrijven die als piekbelaster gelden.

Aantal potentiële piekbelasters per provincie op alfabetische volgorde (Bron: RIVM)

Drenthe 189 6,3%
Flevoland 57 1,9%
Friesland 92 3,1%
Gelderland 1803 60,1%
Groningen 0 0,0%
Limburg 262 8,7%
Noord-Brabant 265 8,8%
Noord-Holland 30 1,0%
Overijssel 185 6,2%
Utrecht 110 3,7%
Zeeland 4 0,1%
Zuid-Holland 4 0,1%
Totaal 3001 100%

Rik Loeters, voorman van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland, zegt dat hij veel mensen heeft gesproken die problemen hadden op de website van de piekbelastersregeling. "Ik sprak iemand die 'm twee keer invulde en twee keer een andere uitslag kreeg", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Volgens hem weten veel boeren nog altijd niet waar ze aan toe zijn. Zo zouden veel agrariërs niet weten hoeveel hun bedrijf waard is, en wat dan 120 procent van die waarde is. Ook is volgens de BBB'er nog te weinig duidelijk over opties als innovatie en verplaatsing.

Toch verwacht hij dat 30 tot 40 procent van de boeren in zijn provincie gebruik zal maken van de regeling. "Ik adviseer alle piekbelasters ook serieus na te denken over de regeling."

Mochten op korte termijn inderdaad honderden Gelderse boeren stoppen, dan heeft dat volgens Loeters "enorme impact" op de leefbaarheid in zijn provincie.

Kippen- en varkenshouders Laura en John gebruiken het rekenmodel niet, want ze vertrouwen de methode niet:

Niet alle boeren checken of ze piekbelasters zijn: 'Ik vertrouw het rekenmodel niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl