NOS SportAangepast

Verstappen start ook in Oostenrijk op pole, Pérez stelt opnieuw teleur

Max Verstappen start ook in de Grand Prix van Oostenrijk vanaf poleposition. Op de Red Bull Ring in Spielberg, waar tienduizenden Nederlandse Formule 1-fans aanwezig zijn, was hij in de kwalificatie sneller dan Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Na de kwalificatie werd een moment tussen Verstappen en Kevin Magnussen nog onderzocht door de wedstrijdleiding, maar dat leverde hem uiteindelijjk geen (grid)straf op. Nyck de Vries reed de twintigste en laatste tijd.

De kwalificatie wordt in sprintraceweekends op vrijdag gereden. De zaterdag - de traditionele kwalificatiedag - staat geheel in het teken van de sprintrace. Daarin zijn WK-punten te verdienen. Eerder op vrijdag maakte Verstappen indruk in de enige training voor de GP, ditmaal door met een langzamere band dan zijn concurrenten toch de snelste ronde te rijden.

Last van de 'track limits'

De GP van Oostenrijk is voor Verstappen een thuisrace, zijn team Red Bull heeft er zijn oorsprong. De tweevoudig wereldkampioen won de race in Spielberg al drie keer en voelt zich er uitstekend op zijn gemak.

Daarom was het extra verrassend dat Verstappen in de eerste kwalificatiesessie (Q1) zijn rondetijd verloor, omdat hij de 'track limits' overschreed. Hij nam een van de krappe bochten van het Oostenrijkse circuit en passeerde de witte lijn die de baan afbakent.

De wedstrijdleiding pakte zijn tijd daarom af. Daardoor moest Verstappen na het opheffen van een rode vlag na een stuurfout van Valterii Bottas nog vol aan de bak om Q2 te halen.

Uiteindelijk slaagde Verstappen erin om opnieuw de snelste tijd neer te zetten. Sergio Pérez, zijn teamgenoot die gisteren nog absent was op de 'mediadag' door ziekte, reed de tweede tijd.

De Vries kon simpelweg geen snelheid vinden en begint de race zondag vanaf de laatste plek. Het is een nieuwe tegenvaller in een moeizaam seizoen, waarin de druk op zijn positie steeds verder toeneemt.

Het moment dat Max Verstappen 'track limits' overschreed

Bij ViaPlay reageerde De Vries kort na de kwalificatie. "We zakten weg terwijl de sessie vorderde. We hadden minder balans en konden daardoor niet snel reageren. Daarbij maakte ik ook zelf een grote fout in mijn laatste ronde."

Pérez haakt weer af

De 'track limits' bleven verschillende coureurs ook in de tweede sessie dwarszitten. Verstappen wist nog nét te voorkomen dat hij weer zijn tijd kwijtraakte, maar dat gold niet voor Pérez.

De Mexicaan raakte tot tweemaal toe zijn tijd kwijt. Daardoor lag hij er voor de vierde keer op rij uit, voordat de derde en beslissende kwalificatiesessie begon. De oproep van de teamleiding van Red Bull om voorzichtig en gecontroleerd te rijden, bleek niet voldoende.

Ook George Russel van Mercedes schopte het niet tot Q3. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton lukte dat wel. Mercedes heeft updates doorgevoerd aan de auto en die lijken hem wel te bevallen.

Verstappen vanaf pole op recordjacht

In de laatste sessie was Verstappen vanaf het eerste rondje dominant. Op de valreep kwam Leclerc nog wel erg dichtbij: het scheelde 48 duizendsten van een seconde.

Verstappen vertelde na de kwalificatie dat de track limits hem parten hadden gespeeld: "Om met deze snelheden die witte lijn precies goed in te schatten, is bijna niet te doen. Het maakt het hier wel wat minder leuk."

Zondag kan tweevoudig wereldkampioen Verstappen alweer een record evenaren. Als de Limburger, die nu tijdens grands prix 224 rondes op rij vooraan heeft gereden, de eerste twaalf rondjes leidt, passeert hij Nigel Mansell op de ranglijst aller tijden.

De Brit veroverde in 1992 de wereldtitel en was in zijn kampioensjaar 235 rondjes op rij koploper in een race.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl