Cees Bol en Mark Cavendish tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France in Bilbao
NOS Wielrennen

Bol moet Cavendish aan historische etappezege helpen: 'Passie spat er nog vanaf'

Cees Bol is in de 110de editie van de Tour de France, die zaterdag in Bilbao begint, de voorlaatste wagon in de sprinttrein van Mark Cavendish. De Nederlander moet als lead-out zijn Britse collega aan een historische overwinning helpen.

Wint Cavendish in zijn veertiende en laatste Tour een etappe, dan vestigt hij met 35 zeges een nieuw record. Net als wielerlegende Eddy Merckx staat hij nu op 34.

De hoogste klassering voor Bol in de Tour was tot nu toe de tweede plaats in de vijfde etappe in 2020, destijds achter Wout van Aert. Opgeleid bij het opleidingsteam van Rabobank rijdt de 27-jarige Zaandammer na drie jaar Sunweb en twee jaar bij DSM dit seizoen voor de Kazachse ploeg Astana.

Voor zowel Bol als Cavendish geldt dat ze een contract hadden getekend bij B&B, maar toen die ploeg de financiën niet rondkreeg, zijn ze beiden opgevist door Astana.

Bol schikt zich in nieuwe rol

Dat Cavendish op zijn 38ste nog altijd heel snel kan zijn, bewees hij dit jaar in de Giro d'Italia met een etappezege. En dus speelt Astana in de Tour de France de troefkaart Cavendish uit. Nu het nog kan. Voor Bol betekent dat een andere rol. Niet zelf meer als laatste wagon gelanceerd worden, maar als lead-out zijn teamgenoot in stelling brengen.

Bol schikt zich moeiteloos in nieuwe rol om Cavendish in sprint te lanceren

De vraag hoe goed Cavendish nog is, vindt Bol niet eerlijk. "Je hebt de verleiding om een vergelijking te willen maken met Mark in zijn beste jaren, toen hij iedereen zijn wil oplegde. Zo goed is hij niet meer, maar nog wel goed genoeg om etappes te winnen. Dat heeft hij in de Giro laten zien."

Bol, die dit jaar zelf nog geen ritzeges achter zijn naam heeft staan, heeft er geen enkel probleem mee onderdeel te zijn van de missie van Cavendish. "Het is mooi om weer bij dit spektakel te mogen zijn en hier met Mark te mogen samenwerken. We hebben dit jaar al in een aantal koersen samen gereden en nu gaan we dat in de Tour doen."

'Passie spat er nog vanaf bij Mark'

"De passie spat er nog vanaf bij Mark", zegt Bol diplomatiek over de gebruiksaanwijzing die bij de snelle gifkikker op de racefiets hoort. "Mark is inderdaad de man van de sterke uitspraken. Dat zegt alles over zijn gedrevenheid. Aan vertrouwen geen gebrek, in de ploeg en in zichzelf."

De 34 etappezeges van Cavendish in de Tour de France

In de eerste twee etappes zal er voor de pure sprinters niets te halen zijn, maar in de derde - de laatste op Spaanse bodem - en de vierde liggen er zeker kansen voor Bol om Cavendish te katapulteren naar diens historische overwinning.

"De aankomst van die twee etappes hebben we met de ploeg goed bestudeerd. Daarna zien we wel verder. We bekijken het van dag tot dag, om maar een cliché te gebruiken. En Parijs is nog ver, om er nog maar eentje in te gooien. Maar als we dat halen, kan het daar ook nog gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl