Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Knechten, sprinters en jagers op ritzeges; deze veertien Nederlanders rijden de Tour

Veertien Nederlandse renners beginnen zaterdag aan de eerste van ruim 3.400 kilometer fietsen door Frankrijk. In de 110de editie van de Tour de France doen ze waarschijnlijk niet mee in de top van het algemeen klassement. De Nederlanders zullen voornamelijk knechten voor hun kopmannen, sprinten en jagen op een dagzege.

Van een groot Nederlands blok is komende Tour geen sprake, want de veertien renners zijn verdeeld over elf van in totaal 22 ploegen. Veertien Nederlandse deelnemers is gemiddeld voor de afgelopen tien jaar. In 2020 stapten slechts zeven Nederlanders op, in 2015 gingen er - een record - twintig van start.

  • NOS
    Nederlanders in de Tour de France
  • NOS
    Nederlanders in de Tour de France

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck): derde deelname

Mathieu van der Poel (28) had de Tour maar wat graag in het rood-wit-blauw gereden, maar die droom vervloog zondag tijdens het NK. Als kopman van de Belgische Alpecin-ploeg zal hij voor ritzeges mogen gaan, zoals in de openingsetappe op 1 juli met start en finish in Bilbao.

Een etappe waarin de winnaar van Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo dit voorjaar kansen zal zien op de gele trui. Of zijn die 3.221 hoogtemeters in 182 kilometer misschien toch wat veel?

Verder zal Van der Poel in de vlakke etappes samen met Ramon Sinkeldam (34), in diens vijfde Tour, de sprint aantrekken voor ploegmaat en mede-kopman Jasper Philipsen, een van de beste sprinters in het peloton.

Dylan van Baarle (Jumbo-Visma): achtste deelname

Nederlands kampioen Dylan van Baarle (31) heeft er geen woorden voor dat hij drie weken lang in de Nederlandse driekleur door Frankrijk mag koersen. "Toch wel een droom, hè", reageerde hij zondag na het NK, waar hij zijn status als kopman waarmaakte.

Dylan van Baarle

Tijdens de Tour zal Van Baarle zich, net als Wilco Kelderman (32) die zijn vijfde Tour gaat rijden, gewoon weer braaf moeten schikken in een rol als wagonnetje in de zwart-gele Jumbo-trein. Want bij de Nederlandse ploeg is het alle ballen op kopman Jonas Vingegaard.

Fabio Jakobsen (Quickstep): tweede deelname

Het is nog de vraag voor welke ploeg hij volgend seizoen fietst, en eigenlijk wil Fabio Jakobsen (26) het daar ook nog helemaal niet over hebben. "Ik denk dat het voor mij eerst belangrijk is om te presteren in de Tour", zei de QuickStep-sprinter voorafgaand aan het NK, ondanks geruchten rond een overstap naar Team DSM, waarvoor Nils Eekhoff (25) dit jaar zijn vierde Tour gaat rijden.

In de Tour-ploeg van volgend jaar, als de Belgische formatie zich volledig wil richten op een eindzege voor Remco Evenepoel, is waarschijnlijk geen plek voor Jakobsen. Deze Tour krijgt Jakobsen in acht etappes met vlakke aankomst in theorie acht kansen om zijn tweede ritzege te pakken. In de Ronde van België (twee zeges) liet hij zien in blakende vorm te verkeren.

Dylan Groenewegen (Jayco AlUla): zesde deelname

Ook bij Dylan Groenewegen (30), sprinter van de Australische Jayco AlUla-ploeg en een van de uitdagers van Jakobsen, begint de Tour-vorm te komen. Dat bleek met twee ritzeges in de Ronde van Slovenië.

Dylan Groenewegen

Groenewegen pakte vorig jaar zijn vijfde ritzege in zijn vijfde Tour en zal dit jaar in de Australische sprinttrein onder meer hulp krijgen van de Nederlandse debutant Elmar Reinders (31) in de jacht op zijn zesde zege op rij.

Lead-outs, klimknechten en debutanten

Als Groenewegen en Jakobsen in dat sprintgeweld naast zich kijken, is de kans groot dat zij vroeg of laat Danny van Poppel (29) zien buffelen. In zijn vijfde Tour moet Van Poppel, volgens sommigen de beste lead-out ter wereld, de Belgische Bora-hansgrohe-sprinter Jordi Meeus op gang trekken in de massasprints.

Mike Teunissen (30), in 2019 na winst in de eerste rit één dag drager van het geel, gaat in zijn vierde Ronde van Frankrijk vergelijkbaar knechtwerk verrichten in dienst van zijn Intermarché-Wanty-kopman Biniam Girmay. Of grijpt hij zelf zijn kans?

Cees Bol (27) zal zich deze Tour, zijn vierde, namen de Kazachse Astana-ploeg in het sprintgeweld mengen, maar dit keer vooral als lead-out voor de afzwaaiende Mark Cavendish, die bij een 35ste etappezege mederecordhouder Eddy Merckx achter zich houdt.

Danny van Poppel

Erkend klimgeit Wout Poels (35) hoopt in zijn tiende Tour de France zijn Bahrain-kopman Mikel Landa over de Pyreneeën, het Centraal-Massief en de Alpen leiden.

Voor FDJ-renner Lars van den Berg (24) en Lotto-klimmer Pascal Eenkhoorn (26) wordt alles nieuw. Zij zullen als debutanten voor het eerst worden ondergedompeld in de Tour-gekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl