De Jumbo-Visma-renners na Vingegaards Tourzege op de Champs-Élysées
NOS WielrennenAangepast

Geen verrassingen in Tourploeg Jumbo, Van der Poel en Pogacar kennen helpers

Vijf dagen voor de Tourstart in Bilbao heeft Team Jumbo-Visma de definitieve selectie bekendgemaakt. Titelverdediger Jonas Vingegaard krijgt zoals verwacht steun van Wout van Aert, Dylan van Baarle, Sepp Kuss, Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Nathan Van Hooydonck en Wilco Kelderman.

Sportief directeur Merijn Zeeman verwacht met deze selectie het succes van vorig jaar te kunnen herhalen. "We hebben een supersterke ploeg onder aanvoering van onze kopman Jonas Vingegaard en we geloven in het plan dat we hebben gemaakt."

Volgens Zeeman zijn de geselecteerde acht renners "op en top" voorbereid. Vingegaard liet met zijn winst in het Critérium du Dauphiné al zien in goede doen te zijn. Dylan van Baarle werd gisteren voor het eerst zijn carrière Nederlands kampioen.

Sinkeldam ondersteunt Van der Poel

Ook Mathieu van der Poel weet met wie hij de komende weken de Tour de France rijdt. De Alpecin-renner, die samen met de Belg Jasper Philipsen kopman is, kan onder anderen rekenen op de steun van landgenoot Ramon Sinkeldam (34).

Ramon Sinkeldam

Van der Poel (28), die de Tour nog nooit voltooide, doet voor de derde keer mee. Sinkeldam (vier deelnames) keert voor het eerst sinds 2018 terug in de Tour.

Ploeg rond Pogacar

Tadej Pogacar, op papier de grootste uitdager van Vingegaard, weet ook op welke renners hij kan rekenen op jacht naar zijn derde Tourzege. De Sloveense kopman van UAE vormt een team met Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Marc Soler, Matteo Trentin en Adam Yates.

Pogacar reed gisteren zijn eerste wegwedstrijd, nadat hij in april een botje in zijn hand had gebroken. Bij het nationaal Sloveens kampioenschap soleerde de topfavoriet naar de zege.

Terugkeer Bernal

Na twee jaar afwezigheid keert Egan Bernal terug in de Tour. De Colombiaanse klimmer won de gele trui in 2019.

Egan Bernal

Daarna werd Bernal gehinderd door een rugblessure en een zwaar trainingsongeluk in januari 2022. In Colombia knalde hij achterop een busje, waarbij hij twintig botbreuken opliep. Er werd gevreesd dat hij nooit meer op niveau zou kunnen terugkeren.

"Terugkeren in de Tour is altijd mijn grootste doel geweest", zegt Bernal. "Het herstel van het ongeluk is de grootste uitdaging in mijn leven geweest. Deze tourdeelname laat zien dat ik op de weg terug ben naar mijn topniveau."

Ineos neemt ook Tom Pidcock, Daniel Martinez, Michal Kwiatkowski, Carlos Rodriguez, Jonathan Castroviejo, Omar Fraile en Ben Turner mee naar Frankrijk. De Nederlander Thymen Arensman werd niet geselecteerd door de Britse formatie.

Bol in Astana-ploeg, Van Poppel bij Bora

Cees Bol begint aan zijn vierde Tour de France. De 27-jarige renner gaat bij Astana als lead-out fungeren voor Mark Cavendish. De 37-jarige Brit staat op 34 etappezeges in de Tour en heeft nog één overwinning nodig om recordhouder Eddy Merckx te overtreffen. Aan het einde van het jaar stopt Cavendish met wielrennen.

Danny van Poppel heeft bij Bora-hansgrohe de taak om sprinter Jordi Meeus aan ritzeges te helpen. De 29-jarige Nederlander begint zaterdag aan zijn vijfde Tour de France. Bij Bora is Jai Hindley de kopman voor het klassement, sprinter Sam Bennett is buiten de selectie gevallen.

Ook Lidl-Trek (voorheen Trek-Segafredo) heeft de Tourploeg gepresenteerd, met onder meer de Denen Mads Pedersen en Mattias Skjelmose. Zoals al eerder bekend werd, is Bauke Mollema niet geselecteerd door de Amerikaanse ploeg. Ook Daan Hoole gaat niet mee.

Lidl-Trek maakte tegelijkertijd ook bekend welke vrouwen meedoen aan de Giro Donne. Onder meer de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Nederlandse Shirin van Anrooij staan vrijdag aan de start in Chianciano.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl