Een herdenking van het slavernijverleden op 29 juni in Den Haag
NOS Nieuws

Wekdienst 30/6: Kabinetsleden naar slavernijherdenkingen • Drukte verwacht bij pomp

Goedemorgen! Kabinetsleden trekken het land in om slavernijherdenkingen bij te wonen. En tankstations verwachten grote drukte van automobilisten die nog net voor de prijsstijging van morgen willen tanken.

Eerst het weer: flinke perioden met zon, maar vooral landinwaarts kans op een bui. De temperatuur stijgt naar 21 graden in het noordwesten tot 24 in het zuidoosten, bij een matige west- tot zuidwestenwind.

30/6/2023

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bijna de helft van het kabinet trekt het land in om slavernijherdenkingen bij te wonen. De bewindslieden staan erbij stil dat het morgen precies 150 jaar geleden is dat in Nederland de slavernij werd afgeschaft. De ministers Kaag en Van Gennip en staatssecretaris Uslu houden een toespraak.
  • De negentien grootste Nederlandse kerken, verenigd in de Raad van Kerken, houden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een dienst om de afschaffing van de slavernij te herdenken.
  • Een dag voordat de accijnzen op benzine en diesel stijgen, verwachten tankstationhouders grote drukte. Veel automobilisten zullen hun tank nog even snel willen volgooien. Het kabinet verlaagde vorig jaar de accijnzen om de hoge energieprijzen tegen te gaan, maar morgen gaan ze weer omhoog.
  • De Marinedagen beginnen, net als SAIL Den Helder, het grootse nautische evenement van Nederland. De komende dagen zijn marineschepen toegankelijk voor het publiek.

Wat heb je gemist?

Het stadsbestuur van Hoorn speelde in de zeventiende en achttiende eeuw een hoofdrol in het slavernijverleden, zo blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten doen naar het slavernijverleden. "Als een van de weinige steden die vertegenwoordigd waren in de VOC en WIC, was Hoorn sterk bij het Nederlandse systeem van slavernij betrokken", aldus de onderzoekers.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat het merendeel van de stadsbestuurders van Hoorn tegelijkertijd een functie bekleedde als bewindhebber bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC), de twee handelscompagnieën die naar schatting anderhalf miljoen mensen vervoerden en tot slaaf maakten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Nanterre, bij Parijs, is een protestmars gehouden voor de 17-jarige jongen Nahel die deze week door een politieman werd doodgeschoten. De tocht was georganiseerd door zijn moeder.

Protestmars voor doodgeschoten Nahel: 'Hij is voor niets gestorven'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl