Overbieden op huurwoning gebeurt steeds vaker, '300 euro meer komt voor'
Bij koopwoningen kennen we het al lang: bieden boven de vraagprijs omdat je veel concurrenten hebt en je een huis echt heel graag wil hebben. Ook bij huurwoningen in de vrije sector gebeurt het steeds meer, vooral in de Randstad, blijkt uit een rondgang van de NOS bij verhuurmakelaars en bemiddelaars.
"Tegenwoordig gebeurt het hier vaker wel dan niet", zegt Sijmon de Boer van de Amsterdamse makelaar Van Huis Uit. "Tot corona was het een absolute uitzondering, maar naarmate er meer schaarste is in de huurmarkt zien we dit steeds vaker."
"De laatste tijd is het schering en inslag", beaamt Dimitry Jansen van JLG Real Estate, ook uit Amsterdam. "Een appartement had bijvoorbeeld een marktconforme huur van 2000 euro. Maar het is verhuurd aan iemand die 200 per maand meer bood. 300 euro meer is ook voorgekomen. Overbieden met zo'n 10 procent is niet ongebruikelijk."
"Je ziet wel dat er in de markt helaas gebruik wordt gemaakt van de situatie", zegt De Boer van Van Huis Uit. "Dan is de huurprijs een 'vanaf'-prijs en verwelkomt de verhuurder het als iemand meer biedt."
'Niet heel betrouwbaar'
Niet alle huurders doen mee aan overbieden. Basisschool-leraar Jim Schooneman (26) werkt in Amsterdam, woont bij zijn ouders in Grootebroek bij Enkhuizen en reageerde met zijn vriendin op een huurwoning in Amsterdam-Noord van 1200 euro.
"Tijdens de bezichtiging zei de verhuurder al dat expats aan het overbieden waren. Achteraf zei hij dat sommigen tot wel 600 euro meer wilden betalen, maar dat hij het toch aan ons wilde verhuren als we 300 meer zouden betalen."
"Financieel was dat nog haalbaar voor ons, maar deze manier van zaken doen vonden we niet heel betrouwbaar", vertelt hij. Dus trokken ze zich terug. Inmiddels hebben ze een woning van 975 euro gevonden in Hilversum.
De 30-jarige Josephine (volledige naam bekend bij redactie) zocht al maanden een woning samen met haar vriend. "Elke week wel twee bezichtigingen en steeds werden we het niet. Waarom?, dachten we. Tot we een keer in de kleine letters lazen: Als je meer biedt, is de kans groter dat je 'm krijgt."
Toen ze vervolgens hun droomhuis tegenkwamen hebben ze 105 euro overboden op de maandhuur: 2000 in plaats van 1895. En ze kregen 'm. "We kunnen het betalen, maar het is een ongelooflijk hoge huur. Je doet er het liefst niet aan mee. Maar als je in Amsterdam wil blijven wonen, dan is dit wat er blijkbaar bij komt kijken."
Vooral in de Randstad
Ook buiten Amsterdam gebeurt overbieden steeds vaker, zoals in Utrecht. "Tot eind vorig jaar was het hier niet gebruikelijk", zegt Emiel Niessen van Starthousing. "Het was meer een Amsterdams ding, maar sinds dit jaar is het meer regel dan uitzondering."
Volgens hem zijn het meestal internationale kenniswerkers die overbieden. "Maar ook Nederlandse huurders zien we het steeds vaker doen. Het gaat vaak om 50 of 100 euro meer. Maar 200 of 250 meer heb ik ook meegemaakt."
Ook in Den Haag wordt overboden. Volgens een medewerkster van een makelaarskantoor dat anoniem wil blijven (naam bekend bij redactie) komen potentiële huurders daar er zelf mee . "Ze vragen dan: als ik opbied, heb ik dan meer kans?"
In Rotterdam gebeurt het ook. "Het komt gelukkig niet extreem vaak voor", zegt Ruben Kooijman van Rotterdam Rental Service. "Maar heb je twee kandidaten met goede inkomensdocumenten en eentje biedt hoger, dan geeft de verhuurder wel de voorkeur aan diegene."
Buiten de grote steden in de Randstad en techstad Eindhoven lijkt het veel minder te spelen. "Overbieden, daar is Zwolle niet de markt voor", zegt bijvoorbeeld een Zwolse bemiddelaar die anoniem wil blijven. "Hier in Den Bosch komt het gelukkig vrijwel niet voor", zegt Lex de Bont van Househunting Den Bosch.
Puntensysteem voor alle woningen
Makelaars verklaren het opbieden uit de krapte op de huurmarkt. Er zijn minder huurwoningen beschikbaar, want particuliere eigenaren zeggen hun woningen nu te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren zodra een huurder vertrekt.
De vermogensbelasting op huurwoningen is net verhoogd en woonminister De Jonge wil volgend jaar maximumhuren invoeren voor een groot deel van de huurwoningen. Verhuurders vinden dat hun rendement daardoor te laag wordt.
De Woonbond, belangenbehartiger van huurders, ziet in het overbieden een argument om voor alle huurwoningen een maximumhuur in te voeren.
In het plan van de woonminister krijgen huurwoningen punten op basis van grootte en kwaliteit. Daarbij hoort een maximale huur. Die regels gaan gelden tot 187 punten en een bijbehorende huur van zo'n 1100 euro. Met 188 punten of meer mag een verhuurder nog steeds vragen wat die wil.
"Huurprijzen die door schaarste stijgen, daar moeten we vanaf", zegt een woordvoerder van de Woonbond. "Het is alleen maar meer aanleiding om het puntensysteem voor de hele sector in te voeren."