Vrije sector huurwoningen
NOS Nieuws

Nieuw puntensysteem voor betaalbare huurwoning middeninkomens

Het puntensysteem waarmee de huur van een woning wordt vastgesteld, gaat op de schop. Er moeten veel meer woningen onder gaan vallen, zodat mensen met een middeninkomen gemakkelijker aan een betaalbare huurwoning kunnen komen. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel hiertoe van minister de Jonge.

Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem over een jaar ingaat, op 1 januari 2024. Het geldt alleen voor nieuwe huurcontracten.

"Een betaalbare huurwoning is voor mensen met een middeninkomen steeds minder vanzelfsprekend. Door de enorme schaarste wordt de hoofdprijs gevraagd voor woningen die dat echt niet waard zijn", zegt minister De Jonge.

Volgens minister De Jonge zijn de huren per vierkante meter in de vrije sector sinds 2013 met 25 procent gestegen. Met name in de steden is huren daardoor niet meer haalbaar voor mensen met een middeninkomen.

"Terwijl daar juist een groot tekort is aan leraren, verpleegkundigen en politieagenten. Juist voor deze mensen moet een betaalbaar segment overblijven in de huidige krappe markt", zegt De Jonge.

Hij gaat ervan uit dat de huurprijs van ruim 300.000 woningen die nog onder de vrije sector vallen, na de invoering van het nieuwe systeem met gemiddeld 190 euro omlaag gaat.

Verhuurders die toch nog te hoge huren vragen, riskeren vanaf 2024 een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl