NOS Nieuws

OM: mogelijk honderden mensen deden mee aan miljardenfraude met dividend

  • Eva Wiessing

    verslaggever Economie

  • Eva Wiessing

    verslaggever Economie

Het Openbaar Ministerie denkt dat zeker tientallen mensen en instanties sinds 2000 hebben meegewerkt aan het zogenoemde 'dividendstrippen'. Dat gaat om handel met grote pakketten aandelen, om te verhullen wie de werkelijke eigenaar is. De Belastingdienst zou 26 miljard euro zijn misgelopen door de zwendel.

"De omvang is echt groot, bijna bedrijfsmatig. Wij vinden dit een ernstige vorm van georganiseerde witteboordencriminaliteit", zegt hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels. Hij roept iedereen die hierbij betrokken is geweest op om zich te melden bij het OM of de FIOD.

Wie bereid is om te praten, kan in aanmerking komen voor strafvermindering. Justitie hoopt zo beter zicht te krijgen op hoe de ingewikkelde constructies in elkaar zitten.

"Wat we hebben gezien in onze drie onderzoeken is dat de verdachten zich hebben laten bijstaan door banken, adviseurs, accountants. Ons onderzoek richt zich ook daarop. Wij denken dat tientallen, mogelijk honderden mensen betrokkenheid hebben gehad."

Begin deze maand werd na jaren onderzoek een eerste verdachte aangehouden, de 53-jarige Frank V. Zijn woning in Aerdenhout, zijn kantoor en dat van zijn belastingadviseur werden doorzocht.

Het OM verdenkt hem ervan dat hij feitelijk de leiding had over het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting.

V. werkte begin deze eeuw bij de bank Fortis Nederland, dat later opging in ABN Amro. Daar zou hij begonnen zijn met het dividendstrippen en dat op grote schaal hebben toegepast. Ook de bank zou er vele miljoenen aan hebben overgehouden.

Het OM doet ook onderzoek naar ABN Amro en de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

147 miljard euro

In de onderzoeken van het OM gaat het om honderden miljoenen aan belastinggeld die onterecht in de zakken van de verdachten zouden zijn verdwenen. Maar het OM verwacht dat de schade in werkelijkheid nog veel groter is.

In deze video leggen we uit hoe het dividendstrippen in zijn werk gaat:

Miljardenfraude met belastinggeld: zo werkt dividendstrippen

Zwinkels verwijst daarbij naar onderzoek van de Duitse Universiteit van Mannheim en onderzoeksnetwerk Correctiv, waar ook Follow The Money aan meewerkte. Daaruit blijkt dat de Nederlandse Belastingdienst voor 26 miljard euro zou zijn opgelicht. In heel Europa en de VS zou het gaan om 147 miljard euro.

"Het is internationaal onderzoek, wij werken ook samen met andere landen. In Duitsland gaat het om duizenden verdachten."

Veroordeeld

In het buitenland zijn twee verdachten inmiddels veroordeeld voor hun aandeel in het dividendstrippen. De Duitse fiscalist Hanno Berger kreeg onlangs acht jaar cel.

De Britse bankier Sanjay Shah vluchtte naar de Verenigde Arabische Emiraten, maar werd daar toch veroordeeld en uitgeleverd aan Denemarken. Hij moet de Deense belastingdienst 1,7 miljard dollar terugbetalen, plus 5 procent rente.

Dat betekent niet bij voorbaat dat ook in Nederland bewezen kan worden dat de verdachten strafbaar gehandeld hebben.

Frank V. is afgelopen vrijdag op borgtocht vrijgelaten. Hij wil niet reageren. "Cliënt betwist wel de juistheid van de verdenkingen", laat zijn advocaat Jasper Hagers per e-mail weten.

Nog steeds mogelijk

Intussen zijn de mazen in de wet nog steeds niet helemaal gedicht. Het kabinet kondigde een jaar geleden aan dat de wetgeving zou worden aangepast om het dividendstrippen tegen te gaan. Dit najaar moeten de wetswijzigingen er komen.

"Het is een illusie om te denken dat het niet meer gebeurt", zegt Zwinkels. Maar dat er mazen in de wet zitten betekent niet dat je dit straffeloos kunt doen. "Ook bij de huidige belastingwetgeving is het in strijd met de antimisbruikbepalingen als er op deze wijze dividend wordt gestript."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl