NOS Nieuws

Nederlander opgepakt op verdenking van fraude met dividendbelasting

In een groot internationaal onderzoek naar dividendfraude is voor het eerst een Nederlander opgepakt. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en van dividendstrippen. De Belastingdienst zou daardoor ruim 4 miljoen euro zijn misgelopen.

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft het kantoor en huis van de man doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur.

Dividend is de winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Er wordt belasting betaald aan de overheid over dat dividend. Bij de fraude worden aandelen tijdelijk aan het buitenland 'verkocht' zodat in Nederland betaalde dividendbelasting kan worden teruggevraagd. De opgepakte Nederlander zou daarvoor gebruik hebben gemaakt van partners in Canada en Dubai.

Het OM zegt dat deze manier van witteboordencriminaliteit vooral profijtelijk is als je veel aandelen hebt.

Volgens het FD en Follow the Money gaat het om oud-Fortis bankier Frank V. Hij zou de bedenker zijn van het dividendstrippen.

Eerder werd een Britse bankier veroordeeld voor het gebruiken van de cum/ex methode. Hij moet Denemarken 1,7 miljard dollar plus 5 procent rente terugbetalen. Het OM noemt het dividendstrippen een "ernstige vorm van witteboordencriminaliteit".

De arrestatie van de Nederlander is onderdeel van een grotere, internationale, samenwerking. Er is ook iemand gearresteerd in Finland. De twee zouden overheden voor 17 miljoen euro hebben opgelicht. Ook in Duitsland worden ze verdacht van oplichting.

Volgens het OM lopen er in Nederland nog twee andere soortgelijke strafrechtelijke onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl