NOS NieuwsAangepast

Inval bij ABN Amro in Frankfurt

De Duitse autoriteiten hebben vanochtend een inval gedaan in het kantoor van ABN Amro in Frankfurt. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank. Er waren ook huiszoekingen in meerdere woningen in Duitsland. Volgens de Duitse justitie deden ongeveer honderd opsporingsambtenaren mee.

Het onderzoek draait om belastingfraude met aandelentransacties, het zogenaamde CumEx-schandaal. Daarin gaat het om het verkopen van aandelen rond de dividenddatum. Zowel de koper als de verkoper van de aandelen vraagt vervolgens dividendbelasting bij de belastingdienst terug, terwijl maar een van de twee daar recht op heeft.

ABN Amro, het toenmalige Fortis Bank en enkele (voormalige) dochtermaatschappijen zijn direct of indirect betrokken geweest bij een aantal van deze transacties. Eerder dit jaar was er ook een inval bij ABN Amro in Duitsland. Ook andere financiële instellingen liggen onder de loep.

"Zoals bekend doen de Duitse autoriteiten reeds een aantal jaren onderzoeken naar aandelentransacties van een groot aantal financiële instellingen. Deze transacties zijn uitgevoerd vóór 2012", zegt ABN Amro in een schriftelijke verklaring.

Er ligt ook een Duits verzoek voor informatie van ABN Amro in Nederland. Een woordvoerder zegt dat de bank volledig meewerkt aan het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl