Dennis Wiersma (VVD)
NOS NieuwsAangepast

Minister Wiersma stapt op na klachten over wangedrag

Minister Dennis Wiersma stapt op, heeft hij bekendgemaakt in een verklaring op Twitter. "Met pijn in m'n hart, stop ik als minister voor Onderwijs. Ik wil alle lieve mensen die ik ontmoet heb de afgelopen tijd heel erg bedanken."

VVD'er Wiersma lag de afgelopen maanden onder vuur vanwege grensoverschrijdend gedrag, zoals woede-uitbarstingen en horkerig gedrag. De onderwijsminister erkende zelf dat hij soms te scherp, te fel en te veeleisend was geweest tegenover zijn ambtenaren. Ook bleek dat hij als Kamerlid al onaangenaam en kwetsend kon zijn tegen VVD-medewerkers. Hij beloofde beterschap en bood op het VVD-congres begin juni nog excuses aan.

Maar de afgelopen dagen kwamen er nieuwe klachten over hem. Bij een symposium over 25 jaar praktijkonderwijs zou hij twee mensen mondeling en fysiek hebben geïntimideerd. Hij heeft daarop besloten te vertrekken.

Op Twitter deelt hij een brief waarin hij zijn besluit toelicht:

Hij erkent dat hij "te scherp is geweest aan tafel". Hij vindt het moeilijk om zich neer te leggen als mensen zeggen dat iets niet kan. "Dan blijf ik duwen, soms ook op een te felle manier. Uit de brief wordt duidelijk dat hij zich niet altijd herkende in de negatieve verhalen in de media over zijn gedrag, maar dat hij toch stopt. "Ik merk nu in mijn werk dat ik in een situatie ben beland waarin het niet meer uitmaakt wat er gebeurd is en wat mijn toon en intentie was."

Wiersma zegt dat hij zich zo scherp opstelde om zaken in het onderwijs te veranderen. "Daarvoor moet je soms door muren heen breken en stevig op de deur van heilige huisjes durven kloppen."

"Fijne collega"

De top van de VVD betreurt het aftreden van Wiersma. Premier Rutte noemt het vertrek van de VVD-minister enorm spijtig. "We verliezen als kabinet iemand die zich met hart en ziel voor het onderwijs inzette. Daar ben ik hem dankbaar voor." Stikstofminister Christianne van der Wal baalt ervan. "Het is echt vreselijk", zei ze vanavond na een bijeenkomst.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft "respect voor het moeilijke besluit". Partijvoorzitter Eric Wetzels laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Dit is een moeilijk besluit van Dennis Wiersma. Met hem verliezen we iemand met een grote betrokkenheid bij het onderwijs."

De VVD zal de tijd nemen om een opvolger te vinden. Ondertussen neemt de andere onderwijsminister, Robbert Dijkgraaf (D66), het werk van zijn afgetreden collega over. Dijkgraaf bedankt Wiersma op Twitter en noemt hem een "fijne collega".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl