Palestijnse huizen in brand gestoken, drone-aanval op Westoever
Israëlische kolonisten hebben in een Palestijns dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever tientallen huizen en auto's in brand gestoken. Het is een vergeldingsactie voor een aanslag waarbij gisteren vier Israëliërs zijn gedood, schrijven Israëlische en internationale media.
Ook vanavond was er geweld op de Westoever. Het Israëlische leger voerde er een drone-aanval uit op een auto. Volgens de verklaring gaat het om "terroristen in een verdacht voertuig". De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen op nederzettingen.
Volgens de Palestijnse autoriteiten zaten er drie Palestijnen in de auto, die allemaal zijn gedood. De drone-aanval wordt beschouwd als een escalatie. Het is volgens Israëlische media uitzonderlijk dat het leger zulke zware middelen inzet tegen Palestijnse milities op de Westoever.
Spiraal van geweld
Israël en de Palestijnse gebieden zijn verwikkeld in een spiraal van geweld. Dit jaar zijn al zeker 130 Palestijnen en 24 Israëliërs om het leven gekomen bij beschietingen of aanslagen, meldt AP. Vanwege de nieuwe geweldsuitbarsting heeft het leger zijn aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever versterkt.
Gisteravond werden Palestijnse dorpen aangevallen bij een wraakactie door kolonisten. Vandaag trok een menigte van naar schatting enkele honderden kolonisten rellend door dorp Turmus Ayya. Een deel van hen zou gewapend zijn geweest.
Volgens de burgemeester zijn zeker acht Palestijnen gewond geraakt. Een 27-jarige man is gedood, melden de Palestijnse autoriteiten. Hij is neergeschoten door de Israëlische veiligheidsdiensten toen er na de brandstichting gevechten uitbraken tussen Palestijnen en de politie, schrijft de Israëlische krant Haaretz.
'Niet ingegrepen'
Palestijnse ziekenhuizen melden dat zeker drie mensen geraakt zijn door kogels die zijn afgevuurd door Israëlische militairen. Een lokale bestuurder zegt tegen persbureau AP dat de militairen niet hebben ingegrepen toen gebouwen in brand werden gestoken.
Het leger stelt in een reactie dat er geschoten is op mensen die met stenen gooiden. Daarbij zou een 'relschopper' zijn getroffen. Palestijnse bewoners spreken dat tegen en stellen dat de 27-jarige ongewapend was.
Het leger meldt dat alle kolonisten het dorp hebben verlaten. Militairen hebben branden geblust en confrontaties voorkomen tussen Palestijnen en Israëliërs, stelt het Israëlische ministerie van Defensie.
Vandaag zijn de vier Israëlische slachtoffers van de aanslag gisteren in de nederzetting Eli begraven. De twee doodgeschoten verdachten waren lid van terreurorganisatie Hamas. Dat heeft de Palestijnse groepering bevestigd, maar de aanslag is niet door Hamas opgeëist.
Op maandag, een dag voor de aanslag, was er een groot vuurgevecht tussen het Israëlische leger en Palestijnse militanten in de stad Jenin. Bij de inval van Israëlische militairen in een vluchtelingenkamp werden zeven Palestijnen gedood, tientallen raakten gewond. Ook acht Israëlische militairen raakten gewond.
Duizend extra woningen
"Ons antwoord op terreur is hard terugslaan en ons land opbouwen", zei premier Netanyahu in reactie op de aanslag gisteren in Eli. De regering heeft groen licht gegeven voor de bouw van duizend extra woningen in de nederzetting.
Dit omstreden besluit zal de toch al sterk gespannen verhoudingen nog verderop scherp zetten. Veel Palestijnen zien de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever als deel van hun toekomstige staat. Er wonen honderdduizenden kolonisten in nederzettingen, die volgens het internationaal recht illegaal zijn.