Het Israëlische leger deed een inval in de stad Jenin
NOS NieuwsAangepast

Palestijnse doden bij inval op Westoever, militairen Israël met helikopter ontzet

Bij een geweldsuitbarsting tussen Israëlische troepen en Palestijnse militanten op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vanmorgen zeker vijf Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Onder de doden zou een 15-jarige jongen zijn.

Volgens de Palestijnse autoriteiten zouden er ook 91 gewonden zijn gevallen, van wie 12 in kritieke toestand verkeren. Het Israëlische leger meldt dat aan de kant van Israël zeven militairen gewond raakten, van wie niemand ernstig. Het gaat om de hevigste gevechten op de Westelijke Jordaanoever in jaren.

Het vuurgevecht brak uit na een inval van Israëlische militairen in een vluchtelingenkamp in de stad Jenin. De inval was bedoeld om Palestijnen op te pakken die worden verdacht van aanslagen, meldt het Israëlische leger. Volgens berichten in Palestijnse media waren militairen op zoek naar onder anderen een zoon van een prominente Hamas-vertegenwoordiger, die zelf in Israël in de cel zit.

Het Israëlische leger zegt dat militairen bij de inval werden beschoten en dat ze vervolgens terugschoten. Ook zou een legervoertuig zijn beschadigd door explosieven.

Hussein al-Shekh, een hooggeplaatste Palestijnse functionaris, stelde dat er een spoedvergadering zal worden belegd, waarna de Palestijnse president Abbas potentieel "ongekende beslissingen" zal nemen. Hij gaf geen verdere details.

Bekijk hier beelden uit Jenin:

Explosies en schotenwisselingen in Jenin na Israëlische inval

Om de militairen weg te krijgen, zette het leger een helikopter in. Daarbij werden vanuit de helikopter ook beschietingen uitgevoerd.

Dit jaar zijn de spanningen tussen Israël en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever verder opgelopen. Vooral in Jenin wonen veel Palestijnse militanten die zich met geweld verzetten tegen onder meer de invallen door het Israëlische leger. Het geweld heeft dit jaar het leven gekost van naar schatting 120 Palestijnen en 20 Israëliërs.

Hier zie je wat het voor Palestijnen betekent om in een gebied te wonen waar steeds meer nederzettingen worden gevestigd:

Wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl