De Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Formatie provinciebestuur Friesland loopt alsnog spaak; PvdA stapt eruit

In Friesland is de Partij van de Arbeid uit de formatie van een nieuw provinciaal bestuur gestapt. De partijen waren al akkoord, maar vanochtend besloten de fractieleden van de PvdA er alsnog uit te stappen.

De partij gaat toch niet akkoord met plannen om te bezuinigingen op cultuur, natuurontwikkeling en het versterken van de leefbaarheid in de Friese dorpen.

De PvdA zat de afgelopen maanden aan de onderhandelingstafel samen met de BBB, het CDA en de ChristenUnie, maar al enige tijd waren er spanningen vanwege de voorgenomen bezuinigingen.

Voor formateur Oebele Brouwer kwam het besluit van de PvdA als een grote verrassing. "Na bijna twee maanden onderhandelen waren we er gisteravond uit. En dat hebben we met elkaar gevierd. Wijn, terras, feestfoto's, hugs. Maar vanochtend kreeg ik bericht van de PvdA, dat ze zich terugtrekken", zegt Brouwer tegen Omrop Fryslân.

Hij heeft de andere partijen en commissaris van de koning Arno Brok vanochtend geïnformeerd over het besluit van de PvdA en zijn taak als informateur teruggegeven.

Als wij dit doen, maken we echt de cultuur kapot en als dat een keer kapot is, komt het niet terug.

PvdA-onderhandelaar Edou Hamstra over het terugtrekken van haar handtekening

"Onder druk en in het moment hebben wij maandagavond gezegd dat dit het moet zijn. Maar toen ik maandagavond thuis kwam zei ik al: jongens dit is gewoon te weinig, dit kan ik niet maken", zegt PvdA-onderhandelaar Edou Hamstra.

Het waren de afspraken over financiën op het gebied van cultuur en natuur die de PvdA hebben doen besluiten van tafel te stappen. "We hebben dit weekend een voorstel gemaakt waarmee wij als PvdA uit de voeten konden. Waarvan onze leden ook zeiden: denk erom dit is zo belangrijk."

Met dat voorstel is de partij maandag weer aan de onderhandelingstafel gestapt. "Aan het eind van de dag zijn we akkoord gegaan en hebben we een handtekening gezet." Maar al snel kwam Hamstra daarvan terug.

Rond middernacht en 's morgensvroeg hield de partij daarom nog een fractieoverleg. "Daar kwam uit dat wij dit Fryslân gewoon niet aan kunnen doen. Als wij dit doen, maken wij echt de cultuur kapot en als die een keer kapot is, komt die niet terug. Hetzelfde geldt voor de prioriteit op natuur."

Zonder de PvdA hebben de andere drie partijen samen geen meerderheid in de Staten, waar de BBB de grootste partij is.

Voor formateur Brouwer voelt de uitkomst van de onderhandelingen "als een enorme nederlaag" zo laat hij weten. "Ik heb enorm in dit informatieproces geïnvesteerd. Met deze partijen en met deze mensen. Maar ik heb het niet voor elkaar gekregen. Hoe het nu verder moet is aan de politiek, maar Fryslân moet nu langer wachten op een akkoord."

Advertentie via Ster.nl