Provinciehuis Limburg
NOS NieuwsAangepast

Primeur met BBB in Limburg: eerste provincie met coalitieakkoord

In de provincie Limburg is een coalitieakkoord bereikt. Vanavond presenteren de formateurs, informateurs en de onderhandelende partijen van BBB, VVD, CDA, PvdA en SP het akkoord, meldt de provincie. Ook worden dan de namen van de kandidaat-gedeputeerden bekendgemaakt. De coalitie heeft een meerderheid van 26 van de 47 zetels.

Limburg is daarmee de eerste provincie waar een akkoord is bereikt na de Provinciale Statenverkiezingen van maart. Het is ook de eerste keer dat BBB gaat meebesturen in een provincie. De partij werd bij de verkiezingen van afgelopen maart in alle provincies de grootste.

De presentatie van de gedeputeerden is om 19.00 uur in Huys Kaldenbroeck bij Lottum, meldt L1. De nieuwe gedeputeerden kunnen nog voor het zomerreces aantreden. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten vervangt het huidige extraparlementaire college.

BBB krijgt twee gedeputeerden

Informateur Jan Schrijen, die ook verkenner was, zei eerder al tegen L1 kansen te zien. De oorspronkelijke ambitie was om eind juni tot een akkoord te komen.

BBB heeft eerder al laten weten Léon Faassen, oud-voorzitter van de Land- en Tuinbouwbond, als gedeputeerde te willen. BBB mag als grootste partij in de Limburgse Staten twee gedeputeerden leveren.

Kloof overbruggen

In 2019 was rond deze tijd al in acht provincies een akkoord bereikt. In veel provincies moet nog een grote kloof worden overbrugd, vooral op het thema stikstof.

Flevoland en Drenthe zeggen ook dicht bij een akkoord te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl