NOS Sport

Verstappen koel over Senna-gelijkenis: 'Van binnen betekent het veel voor hem'

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Montreal

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Montreal

Max Verstappen is geen man van statistieken. Waar hij zich precies bevindt in de geschiedenisboeken van de Formule 1, tussen welke kampioenen uit het verleden hij zich schaart, het interesseert hem schijnbaar niet zoveel.

Toch dringt Verstappen week na week, zege na zege, nadrukkelijker de eregalerij van zijn sport binnen. Met de 41ste overwinning uit zijn carrière, zondagavond in Canada, staat hij nu op gelijke hoogte met Ayrton Senna, misschien wel de grootste aller tijden in een Formule 1-auto.

Maar de 25-jarige Verstappen focust zich alleen op de negentien coureurs die op dezelfde baan rijden als hij. Voor hem telt slechts het heden. "Ik haat het om verschillende generaties te vergelijken."

'Je leeft in het heden'

Nyck de Vries kan zich goed voorstellen waarom Verstappen schouderophalend reageert als hij wordt geconfronteerd met de grootheden van vroeger. "Daar ben je als coureur niet mee bezig, je leeft in het heden."

"Ik denk dat je er na je carrière misschien een keer naar kijkt, maar hoe jong is hij? Max heeft nog wel een jaar of tien, vijftien voor zich."

"Ik heb heel veel bewondering voor wat hij laat zien. In iedere sessie en onder alle omstandigheden levert hij. Hij is nu de beste in onze sport. Max domineert en verdient daar alle lof voor."

Het is ook niet dat Verstappen er helemaal niks over kwijt wil. "Toen ik als kind in de karts reed, droomde ik ervan de Formule 1 te halen. Zoveel races winnen had ik toen nooit gedacht. Ik ben hier natuurlijk trots op", zegt hij.

Maar zelfs als de blik op het verleden is gericht, denkt Verstappen direct aan de toekomst. "Ik hoop natuurlijk dat het niet stopt en dat ik er meer dan 41 ga winnen."

Je kunt Max nu echt in het rijtje met de grootsten zetten.

Red Bull-baas Christian Horner

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner is Verstappen meer bezig met de grootsheid van zijn prestaties dan hij naar buiten toe laat blijken. "Ik denk niet dat hij heel veel emoties wil laten zien. Hij houdt van racen, geeft alles in de auto en doet dat op een ongelofelijk niveau."

"Het is een bescheiden en ingetogen jongen, niet iemand die op en neer blijft springen op een podium. Maar van binnen zal het veel voor hem betekenen."

Verstappen jaagt op record van 'grootmeester' Senna: 'Doen me aan elkaar denken'

Horner wil de vergelijking met Senna duidelijk wel aan. "Je kunt Max nu echt in het rijtje met de grootsten zetten. Hij blijft maar presteren. De race was fantastisch, maar in de kwalificatie vond ik hem nog beter", grijpt Horner terug naar een foutloos optreden in de regen.

"Hij kan zich aanpassen aan de steeds veranderende omstandigheden. Op welke band hij ook rijdt, hoeveel grip er ook is. Dat was Max op zijn best."

In sneltreinvaart naar wereldtitel drie

Het is een kwestie van tijd voordat Verstappen ook het aantal wereldtitels van Senna heeft geëvenaard. De Braziliaan won er drie, in 1988, 1990 en 1991.

Tweevoudig wereldkampioen Verstappen heeft in de huidige WK-stand inmiddels een voorsprong van 69 punten op Sergio Pérez, die de laatste weken niet in de vorm steekt om zijn teamgenoot ook maar enigszins uit te dagen.

Uitrekenen waar en hoe hij de titel al kan veiligstellen, is nog wat aan de vroege kant, maar lang zal het niet meer duren voor de eerste scenario's daarvoor opduiken.

De stand in het WK na de GP van Canada

Red Bull is ook na acht races nog ongeslagen en won dankzij Verstappen in Montreal voor de honderdste keer een grand prix. Weer zo'n statistiek, maar dit getal zegt Verstappen meer.

Hij rijdt al zijn hele Formule 1-carrière voor de Red Bull-familie en benadrukt overal waar hij wint hoe belangrijk het personeel achter hem is. "De honderdste voor het team, dat is best bijzonder. Ik had nooit verwacht om dat soort getallen te bereiken."

En ook ditmaal duurt het niet lang voordat Verstappen weer naar voren kijkt. "Het nieuwe doel is tweehonderd overwinningen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl