NOS SportAangepast

Verstappen snelste in natte kwalificatie in Canada, Hülkenberg verliest tweede plek

Max Verstappen heeft op een nat circuit in Montreal poleposition voor de GP van Canada veiliggesteld. Hij hield Nico Hülkenberg achter zich, maar de Duitser mag zondagavond niet van de tweede plek starten.

Hülkenberg moest zich na de kwalificatie melden bij de stewards omdat hij onder de rode vlag, na een crash van Oscar Piastri, te weinig snelheid had geminderd.

Alonso schuift op naar P2

Daarvoor kreeg Hülkenberg een gridstraf van drie plaatsen. Fernando Alonso mag naast Verstappen van de eerste startrij vertrekken, voor de Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell.

Sergio Pérez en Charles Leclerc kwamen niet verder dan Q2 en vielen buiten de toptien. Nyck de Vries strandde in de eerste sessie en begint zondag vanaf P18.

Max Verstappen in actie tijdens de vrije training in Canada

De regen beheerste tot nu toe het raceweekend in Montreal. Eerder op de dag werd na een kletsnatte training (Verstappen was de snelste, Sainz crashte) zelfs eventjes gevreesd voor het doorgaan van de kwalificatie. Uiteindelijk viel het mee en werd er rond 22.00 uur Nederlandse tijd gewoon gereden.

Er was geen druppel regen voor nodig om de kwalificatie al na twee minuten stil te leggen. De Chinese coureur Zhou Guanyu reed de baan op, maar viel na een paar bochten al stil. Het leverde een rode vlag op. Kort voor die werd gehesen, schoten De Vries en Piastri van de baan.

Verstappen was na het hervatten van de eerste sessie de snelste. Zijn teamgenoot Pérez, die een moeizame derde training kende, bleef achter en zette de vijfde tijd neer. De Vries kwalificeerde zich net als zijn AlphaTauri-collega Yuki Tsunoda niet voor Q2.

In de tweede sessie was er - nog meer dan anders - haast geboden, want een nieuwe regenbui hing al boven het circuit. Daarom spurtten coureurs in de eerste minuten van Q2 over de baan, in de hoop nog voor de weg nat werd een goede tijd neer te zetten.

Dat lukte vooral de coureurs die op slicks reden, waaronder Alex Albon van Williams, die de snelste van de sessie reed. De tijden van Charles Leclerc en Pérez bleven achter. Voor de Mexicaan was het de derde keer op rij dat hij zich niet plaatste voor de beslissende kwalificatiesessie.

Het is funest voor Pérez, die zondag op het smalle Circuit Gilles Villeneuve vanuit het middenveld naar voren moet proberen op te stomen.

Verstappen de snelste

Kort na een sterke ronde van Verstappen werd de kwalificatie in Q3 voor de tweede keer stilgelegd. Piastri belandde in de muur, met een rode vlag als resultaat.

Terwijl de auto's in de garages stonden, werd de baan alleen maar natter. Daardoor was het voor de concurrenten van Verstappen onmogelijk hun tijd nog aan te scherpen.

Zodoende start Verstappen zondag vanaf pole. De tweevoudig wereldkampioen jaagt vanaf die plek op zijn 41ste GP-zege, een evenaring van het aantal overwinningen van Ayrton Senna.

Van de regen raakte hij niet van slag, zei Verstappen kort na de kwalificatie. "Ik kom uit Nederland, dus ben niet vies van rijden in de regen. In deze omstandigheden is het vooral zaak om de goede beslissingen te nemen en dat hebben we gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl