Max Verstappen
NOS Sport

Verstappen kan Senna evenaren: 'Als kind nooit gedacht in dat rijtje te staan'

  • Joost Smedema

    NOS-redacteur in Montreal

  • Joost Smedema

    NOS-redacteur in Montreal

Of het al saai wordt? En of hij dit als vanzelfsprekend beschouwt? "Nee, nee."

Max Verstappen schudt in de paddock van het Circuit Gilles Villeneuve twee keer gedecideerd zijn hoofd. "Beter dan dit kun je het niet hebben."

Al het hele Formule 1-seizoen steekt Red Bull Racing met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Binnen het beste team is Verstappen de beste coureur.

Vijf overwinningen na zeven races, de concurrentie is al aan het begin van de zomer op een haast hopeloze achterstand gereden. Wie twijfelt er nog aan wereldtitel nummer drie?

Van die dominantie zou je gemakzuchtig kunnen worden. Of verveeld kunnen raken. Zo zit Verstappen niet in elkaar. "Dit geeft zelfs méér motivatie, want je weet dat je een winnende auto hebt."

Bijna gelijk met Senna

Een raceweekeinde zonder perspectief op de zege zal Verstappen voorlopig niet beleven. Behalve de weersomstandigheden - elke dag wel kans op regen - lijken er in Montreal weinig valkuilen op de weg naar zijn 41ste zege in de F1.

Het zou hem op gelijke hoogte brengen met Ayrton Senna, volgens velen de grootste aller tijden in een Formule 1-auto. Slechts vier coureurs wisten meer grand prixs te winnen. "Als een kind kon ik me niet voorstellen in dat lijstje te staan."

F1-coureurs met de meeste zeges

"Het is zeker een geweldige prestatie, maar je kunt het niet echt vergelijken. Coureurs hebben altijd verschillende carrières, de een zit eerder in een winnende auto dan de ander. Tegenwoordig zijn er meer races, dus ik kijk niet echt naar de aantallen."

Senna was in 1994 bezig aan zijn elfde seizoen in de Formule 1, toen hij op 34-jarige leeftijd verongelukte op het circuit van Imola. Hij had op dat moment 25,5 procent van zijn F1-races gewonnen. Verstappen staat in zijn negende seizoen op een vergelijkbaar percentage: 23,5.

In andere woorden: ze hadden ongeveer evenveel races nodig voor (bijna) hetzelfde aantal overwinningen. Maar omdat er tegenwoordig meer wedstrijden in een seizoen zitten, deed Verstappen het in een korter tijdsbestek.

Verstappen jaagt op record van 'grootmeester' Senna: 'Doen me aan elkaar denken'

In 2017 wist Lewis Hamilton in Canada een van de prestaties van Senna te evenaren. De Brit pakte zes jaar geleden in Montreal zijn 65ste poleposition in de Formule 1.

Hamilton moet er even diep voor in zijn geheugen graven, maar herinnert zich dan dat hij destijds een helm cadeau kreeg van de familie van Senna. Een replica van de helm die zijn jeugdheld droeg in 1987.

'Het was surrealistisch'

"Als vijfjarige keek ik met mijn vader naar de Formule 1. Het was mijn droom om net zo goed als Ayrton te worden", zegt Hamilton. "Hem evenaren was surrealistisch. Het is niet helemaal eerlijk, want er zijn nu meer races", plaatst ook Hamilton een relativering, "maar het was een hele eer."

2017: Hamilton na het evenaren van het aantal polepositions van Senna

"Max gaat het aantal van Senna zeker verbreken. Hij heeft een geweldige carrière opgebouwd. Wij werken eraan de auto zo goed mogelijk te krijgen om het hem moeilijk te maken."

Hamilton finishte twee weken geleden in Barcelona weliswaar als tweede, maar Verstappen verlengde onbedreigd de ongeslagen status van Red Bull Racing. Hij of teamgenoot Sergio Pérez won tot nu toe elke race. Al verwacht Verstappen niet dat die reeks het hele seizoen zal voortduren.

Ik denk niet dat het mogelijk is en het is ook niet nodig.

Max Verstappen

"Er gaat altijd wel iets mis wat je niet onder controle hebt. Er was een jaar waarin McLaren er dichtbij was, maar toen waren er ook minder races."

Het is nog maar eens een vergelijking met Senna, want in 1988 wisten de Braziliaan en zijn Franse teamgenoot Alain Prost maar liefst vijftien van de zestien grand prixs te winnen.

Dit jaar bestaat het seizoen uit 22 wedstrijden. En waren de races in China (corona) en op Imola (noodweer) niet afgelast, dan was de de teller zelfs op 24 gekomen.

Verstappen noemt het onrealistisch dat Red Bull Racing ze dit jaar allemaal gaat winnen. "Ik denk niet dat het mogelijk is en het is ook niet nodig. Het gaat erom dat ik het kampioenschap kan winnen. Dat is het belangrijkste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl