NOS Sport

Ook in Spanje domineert Verstappen, die nu veertig Formule 1-zeges heeft

Max Verstappen heeft een bijzonder dominant weekend bij de Grand Prix van Spanje in stijl afgesloten. Hij reed in Barcelona onbedreigd naar de veertigste overwinning in zijn Formule 1-carrière.

Nog een zege en Verstappen komt naast racelegende Ayrton Senna, die 41 keer de beste was. Lewis Hamilton is recordhouder met 103 overwinningen, Michael Schumacher staat tweede met 91 overwinningen en Sebastian Vettel derde met 53 keer zeges.

Het was voor Verstappen de eerste keer dat hij een race won, waarin hij ook de snelste ronde reed en alle rondes aan de leiding ging, nadat hij ook al in de kwalificatie én alle vrije trainingen de snelste was geweest.

Pérez vierde

De tweevoudig wereldkampioen vergrootte zijn voorsprong in het WK-klassement op teamgenoot Sergio Pérez naar 53 punten. De Mexicaan hield de schade na een slechte kwalificatie enigszins beperkt door vanaf de elfde startpositie naar de vierde plek te rijden.

Over het algemeen, zo weten Verstappens concurrenten, is de start dit seizoen een van de weinige momenten waarop de Nederlander te pakken is. Carlos Sainz, die vanaf de tweede plek was begonnen, probeerde het direct in de eerste bocht.

Polesitter Verstappen hield zich echter breed en sloeg de aanval van de Spanjaard van Ferrari af. Vanaf dat moment verdween de tweevoudig wereldkampioen langzaam aan de horizon, door elke ronde steeds ongeveer een halve seconde op Sainz uit te lopen.

Het was tekenend voor de overmacht van Verstappen, die als een van de weinige coureurs niet op de snellere zachte banden, maar op de mediums van start was gegaan.

Mercedessen op het podium

Sainz moest op zijn beurt de tweede plaats uit handen geven. Na de eerste serie pitstops staken Lewis Hamilton en George Russell hem voorbij. De Mercedes-coureurs, die tijdens de kwalificatie nog met elkaar in aanraking kwamen, reden achter Verstappen voor het eerst dit seizoen gezamenlijk naar het podium.

In onderstaande videobalk interviews met Red Bull-teambaas Christian Horner, Ferrari-chef Frédéric Vasseur, AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda, Haas-rijder Nico Hülkenberg en toptennisser Daniil Medvedev.

De derde plek van Russell, die vanaf P12 was gestart, kwam in de slotfase nog wel in gevaar, toen Pérez aan een opmars bezig was. De Mexicaan had iets versere banden en liep in hoog tempo in, maar kwam uiteindelijk tekort om Russell nog te passeren.

Lando Norris (McLaren) had zichzelf na een sterk optreden op zaterdag, waarmee hij een derde startpositie had afgedwongen, al snel uitgeschakeld in de strijd om de bovenste plekken. De Brit kwam al bij de start in contact met Hamilton en moest naar binnen voor een nieuwe voorvleugel.

Alonso zevende, De Vries veertiende

Fernando Alonso, de nummer drie in het wereldkampioenschap, had een minder weekend en eindigde als zevende, vlak achter Aston Martin-teamgenoot Lance Stroll.

Nyck de Vries slaagde er ook in de zevende race van het Formule 1-seizoen niet in om punten te pakken. Hij moest teamgenoot Yuki Tsunoda, die hij in de kwalificatie nog achter zich had gelaten, al aan het begin laten gaan en finishte als veertiende.

Hamilton reed net als eerder dit seizoen in Australië naar het podium

De door sommigen voorspelde regen bleef uit, al deed Russell halverwege de race even anders geloven. "Het regent in bocht vijf", meldde hij via de radio aan zijn engineer.

Waar de toeschouwers opveerden en de teambazen in de pitstraat nerveus naar de hemel keken, moest Russell die observatie even later weer intrekken. "Ziet niemand anders dat het regent? Ah, dan zijn het waarschijnlijk de zweetdruppels aan de binnenkant van mijn helm."

Het Formule 1-seizoen gaat over twee weken verder met de Grand Prix van Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl