Max Verstappen tijdens de kwalificatie
NOS Sport

Lang doorwerken op vrijdagavond betaalt zich uit voor Verstappen met 25ste pole

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Montreal

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Montreal

Hoe zoek je de grens op als je niet weet waar die ligt? Hoeveel risico durf je te nemen wanneer je zoekt naar grip, maar niet weet waar je dat precies gaat vinden?

Max Verstappen toonde in de kwalificatie voor de Grand Prix Canada andermaal dat hij het rijden in de regen tot in de perfectie beheerst. De achterkant van zijn auto zigzagde, hij stuiterde over de kerbstones en sneed door de rand van het gras. Maar het paste allemaal precies.

"Het helpt als je vertrouwen hebt in de auto", probeerde Verstappen de kunst van het regenrijden uit te leggen. "Dat is moeilijk want het draait vooral om gevoel."

Max Verstappen

"Toen ik nog in de karts reed, ging mijn vader op de juiste lijn staan om te zeggen waar ik moest rijden. Hij wist ook wel hoe het moest. En later ga je zelf begrijpen wat je moet doen en hoe je ook in de regen snel kan zijn."

Dat het zondagavond tijdens de race waarschijnlijk droog zal blijven, maakt Verstappen niet uit. Regen of geen regen, Verstappen voelt zich dit seizoen onder alle omstandigheden comfortabel.

Het aanhoudende gedruppel - soms wat miezerregen, soms een serieuze bui - maakte het circuit zaterdag tijdens de kwalificatie onvoorspelbaar. Maar Verstappen is de laatste GP-weekeinden simpelweg niet te houden.

Hij klokte aan het begin van de beslissende sessie direct een tijd die genoeg was voor poleposition. Een ronde later was hij zelfs nog 1,2 seconde sneller. Het had niet eens gehoeven.

Door een crash van McLaren-coureur Oscar Piastri werd de sessie even stilgelegd, in de resterende tijd wist niemand zich meer te verbeteren. Zo pakte Verstappen op het Circuit Gilles Villeneuve de 25ste pole van zijn carrière.

Met dat aantal laat hij drievoudig wereldkampioenen Nelson Piquet en Niki Lauda zijn hielen zien.

Als ik er niet was geweest, zag het er heel anders uit voor het team.

Verstappen over de haperende Sergio Pérez

Verstappen is zelf ook hard op weg naar die derde titel. Naast hem op de eerste startrij start Fernando Alonso, maar filosoferen over een mogelijke overwinning deed de Aston Martin-coureur niet.

"Met een goede race kunnen we het Max een beetje moeilijk maken. Als het verschil in plaats van twintig seconden maar een seconde of twee is, zou dat mooi zijn."

Fernando Alonso

Zelfs de nummer drie in de WK-stand lijkt zich al gewonnen te geven, maar het weekeinde in Montreal verliep voor Red Bull Racing niet helemaal vlekkeloos. Verstappen bleef vrijdagavond tot laat op de avond op het circuit om met zijn engineers te zoeken naar verbeterpunten.

Het technische personeel moet de paddock om 22.00 uur verlaten, maar de beschikbare tijd werd bijna helemaal gebruikt nadat de vrije trainingen niet naar wens waren verlopen.

"Er zijn ook dagen waarop alles goed loopt. Dan zeg ik: 'jongens, tot morgen. Als er wat is, app of bel maar'. Vrijdag hadden we net wat meer nodig en dan moet je erbij zijn."

'Het is niet mijn probleem'

Verstappen had de auto zaterdag weer helemaal in de vingers. Het kan niet worden gezegd van zijn teamgenoot Sergio Pérez. Voor de derde keer op rij start hij niet in de toptien. Na teleurstellende GP's in Monaco en Barcelona wil het ook in Montreal niet vlotten voor de Mexicaan.

"Als ik er niet was geweest, zag het er heel anders uit voor het team", zegt Verstappen scherp.

Sergio Pérez

Pérez beschikt net als de Limburger over de snelste auto van het Formule 1-veld, maar dat is de laatste weken niet uit zijn resultaten af te leiden.

"Ik ben daar niet zo mee bezig, ik ben al druk genoeg om bij mijn eigen kamp alles op orde te krijgen", aldus Verstappen, als hij na de kwalificatie zijn rondje langs de media maakt.

"Ik heb zometeen nog een meeting met het team, ga naar het hotel, lekker douchen en dan vind ik het wel prima. Het is niet mijn probleem."

Dit is een enorme kans voor ons veel punten te scoren.

Fernando Alonso

De nieuwe tegenvaller van Pérez is koren op de molen van Alonso, die dicht bij de tweede plaats in de WK-stand kan komen als Pérez (twaalfde op de startgrid) er niet in slaagt op te stomen.

"Dit is een enorme kans voor ons veel punten te scoren. Ook al omdat Charles Leclerc niet in de toptien start. Het kan ons veel opleveren."

De Spanjaard kijkt eerder naar achteren dan naar voren. Hij verwacht dat Verstappen in zijn Red Bull toch snel uit het zicht zal verdwijnen. "Ik hoop dat we hem kunnen uitdagen, maar we zitten gewoon niet op hun niveau."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl