Rodrigo Hernández
NOS Voetbal

Spaanse 'regista' Rodri na lang seizoen in finale Nations League: 'Riskant voor spelers'

Hij reed tot voor kort in een tweedehands Opel Corsa. Zijn vriendin die chirurg wil worden, leerde hij kennen op de universiteit. Zelf woonde hij daar op een campus in een studentenkamer tijdens zijn studie bedrijfseconomie, om geen les te missen.

En hij schoot vorige week zaterdag Manchester City naar de allereerste Champions League-zege in de clubgeschiedenis.

Rodri (26) kan vanavond, na de 'treble' met City, zijn vierde prijs van het seizoen binnenslepen als hij met Spanje in de finale van de Nations League de Kroaten verslaat. De laatste wedstrijd van een lang en succesvol voetbaljaar.

  • EPA
    Rodri met de Champions League-beker
  • EPA
    Rodri viert zijn winnende goal in de CL-finale

De nederige Spaanse spelverdeler wordt nooit moe, zeggen ze weleens. Maar zelfs Rodri vindt het aantal wedstrijden dat voetballers spelen in een seizoen te gek.

Rodri dook er zelf ooit in. Hoeveel hij er dit seizoen speelde? "Ik denk 57 of 58 wedstrijden. (Het waren er 63, red.) Voetbal is tegenwoordig zo. Ik denk dat het te veel is. Je kunt de spelers niet zo veel wedstrijden laten spelen, ook met het WK nog eind vorig jaar", zegt Rodri op de persconferentie een dag voor de Nations League-finale.

"Soms is het riskant voor de speler. Daar moet dus naar gekeken worden", zegt Rodri. "Maar we focussen ons gewoon op de finale."

Daarin treft Rodri op het middenveld een 37-jarige Kroaat met een fluwelen rechtervoet en longen van een paard. Frenkie de Jong kon niet mee met het niveau van Luka Modric. Nu is het aan Rodri, al enkele seizoenen de spil in het spel van Pep Guardiola, om te laten zien of hij het wel kan.

De elf jaar jongere Rodri spreekt vol bewondering over Modric. "Ik hoop dat ik op die leeftijd zo fit ben als hij. Maar dat wordt heel moeilijk. Wij hebben ook spelers van 36, 37 jaar, zoals Jesús Navas. Ongelofelijk, op dit niveau. Je zou het kunnen onderzoeken. Misschien is het iets genetisch."

Rodri hoopt dat hij op z'n 37ste nog zo fit is als Modric: 'Indrukwekkend'

"Ik weet niet of iemand zestig wedstrijden in een jaar tien seizoenen kan volhouden. Of goed voor je lijf zorgen. Het is een wapen. Maar met zestig wedstrijden per jaar weet ik niet of ik dat over tien jaar nog kan. Het is indrukwekkend."

Als Rodri ook die 'genen' heeft en nog tien seizoenen door voetbalt, is de kans groot dat hij in 2033 met de Spaanse nationale ploeg gewoon nog hetzelfde voetbal speelt als nu: de wedstrijd domineren met balbezit.

Bekeerd

Het tikitaka-evangelie dat zo'n vijftien jaar geleden in Barcelona onder Guardiola ontstond, bekeerde heel Spanje in rap tempo tot het positiespel. De huidige nieuwe bondscoach Luis de la Fuente, die de taak heeft het Spaanse voetbal er weer bovenop te helpen, zal daar net als zijn voorgangers niet snel van afwijken. Toch?

"Uit de statistieken blijkt dat balbezit vroeger bijna een garantie was voor de overwinning", zegt De la Fuente. "Tegenwoordig zie je dat het aantal clubs dat met minder balbezit wint, sterk is toegenomen. Dus dat is de ontwikkeling."

Spaanse bondscoach wil directer voetbal zien bij Spanje: 'Meer dieptespel'

"Natuurlijk moet je balbezit hebben. En domineren. Maar alleen als je gevaarlijk kunt zijn voor de tegenstander. Zo zie ik het. Dat is mijn visie op voetbal. Natuurlijk zijn er momenten in het spel waarin je moet verdedigen en counteren. Het is belangrijk dat we veelzijdig zijn en veel scenario's aankunnen."

In die aanpassingen in het Spaanse spel zal Rodri stoïcijns blijven strooien met passes, met in gedachten zijn geliefde studieboeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl