NOS Voetbal

UEFA-baas heeft twijfels over troostfinale Nations League, net als De Jong

  • Guido van Gorp

  • Guido van Gorp

Ook UEFA-baas vindt speelkalender vol, maar ook: 'Frenkie let niet goed op'

Binnen de Europese voetbalbond wordt nagedacht over het afschaffen van de troostfinale van de Nations League, zo stelt UEFA-president Alexander Ceferin in gesprek met de NOS.

Het gaat niet om de wedstrijd van aanstaande zondag tussen Oranje en Italië: die gaat gewoon door. Wel wordt bekeken of de strijd om de derde en vierde plek in de toekomst houdbaar is.

Twijfels

Dat heeft alles te maken met de overvolle speelkalender. Volgens Ceferin is dat een probleem en is het welzijn van voetballers prioriteit nummer één. Waar mogelijk wil de UEFA kijken naar een oplossing.

"Om eerlijk te zijn heb ik mijn twijfels over die wedstrijd, maar het is al besloten."

Of de UEFA na deze editie van de Nations League afscheid neemt van het fenomeen troostfinale? "We weten het nog niet, maar we denken er zeker over na."

Ceferin reageert onder andere op Frenkie de Jong, die deze week aangaf geen trek te hebben in een wedstrijd om des keizers baard. Zeker niet na een lang, vermoeiend seizoen met tussendoor een WK.

"Je bent uitgeschakeld. Het heeft geen nut meer", sprak De Jong kort na het verlies van Oranje tegen Kroatië voor de camera van de NOS. Bij Voetbal International zei hij: "Een wedstrijd om de derde plaats is niet nodig. Daar zit niemand op te wachten."

'Puur voor het geld'

Tegenover het tijdschrift ging De Jong nog een stapje verder. "Dat gebeurt natuurlijk om nog meer geld te verdienen aan de tv-rechten. Ze doen het puur voor het geld", verwees hij naar het toenemende aantal wedstrijden in Europees verband.

Volgens Ceferin zit dat anders. "Voordat je hierover spreekt, moet je je laten informeren", zegt hij fel. "Het geld gaat direct naar de bonden voor de ontwikkeling van voetbal. Dat gaat niet naar UEFA en niet naar mij persoonlijk."

De Sloveen Ceferin, die al zeven jaar voetbalpresident is, benadrukt: de UEFA verdeelt 97 procent van al haar geld, zodat bonden het (jeugd)voetbal kunnen ontwikkelen. Daarnaast wil de UEFA clubs helpen met het genereren van inkomsten.

"Clubs hebben wedstrijden nodig. Met deze inkomsten kunnen ze spelers betalen. Het is een vicieuze cirkel", zegt hij.

Gaat het om de volle speelkalender, dan steunt Ceferin De Jong. Hij noemt de speelkalender "extreem vol", terwijl door de nieuwe opzet van de Champions League (nota bene een UEFA-toernooi) er alleen maar meer wedstrijden bijkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl