Tim van Rijthoven kust het gras in Rosmalen na zijn ATP-titel in 2022 op het Brabantse gras
NOS Sport

Levensgroot contrast voor Van Rijthoven in Rosmalen: 'Ik ben hier liever niet te lang'

  • Franklin Stoker

    volgt in Rosmalen de Libéma Open

  • Franklin Stoker

    volgt in Rosmalen de Libéma Open

Het contrast is levensgroot. Precies een jaar geleden schreef Tim van Rijthoven in Rosmalen zijn eigen tennissprookje. Inmiddels bevindt hij zich naar eigen zeggen in "een tunnel" waarin hij het licht nog niet ziet.

Hij is deze week wel een aantal keer aanwezig op het grastoernooi dat hem zo lief is. Nee, niet om te tennissen, maar vanwege een aantal sponsoractiviteiten.

Van Rijthoven is al maanden geblesseerd aan zijn rug en elleboog. Vooral die tweede kwetsuur blijkt hardnekkig. Hij heeft last van een 'golferselleboog'. Speciale behandelmethoden slaan vooralsnog niet aan, en dat frustreert hem.

De tennisser hoopte tot het laatste moment zijn titel in Rosmalen te kunnen verdedigen, maar dat was eigenlijk tegen beter weten in. Een afmelding bleek onvermijdelijk.

Fans zijn hem niet vergeten

De aandacht voor Van Rijthoven blijft overigens onverminderd groot in Rosmalen. Of het nou om het uitdelen van handtekeningen gaat of om het openen van een TikTok-account van de tennisbond. De fans zijn hem niet vergeten.

Toch voelt het wat ongemakkelijk voor de 26-jarige Brabander. "Ik ben hier liever niet te lang. Je merkt dat er wel heel veel animo is", zegt Van Rijthoven.

Hij heeft te lang met pijn doorgespeeld. Te vaak op de baan gestaan met pijnstillers. "Daar betaal ik nu een prijs voor."

Van Rijthoven speelde in februari op de ABN Amro Open zijn laatste partij. Hij dacht vervolgens met een aantal weken rust zijn lichaam weer op orde te krijgen. Maar zijn lijf zei: tot hier en niet verder.

Tim van Rijthoven wordt behandeld aan zijn rug in zijn partij tegen Maxime Cressy op het ABN Amrop Open in februari

Roland Garros, Rosmalen en Wimbledon. Keer op keer moest Van Rijthoven een streep door de toernooien zetten waar hij zijn rentree wilde maken.

Het grandslamtoernooi in Londen, waar hij vorig jaar in de vierde ronde van Novak Djokovic verloor, wil hij nog niet helemaal uit zijn hoofd zetten. Maar ook dat lijkt wishful thinking. "Dan ga je jezelf ook een beetje voor de gek houden", erkent hij.

"Licht aan het einde van de tunnel hebben we nog niet. Het herstel van de elleboog kan drie weken of twee maanden duren. Het is voor mezelf ook heel frustrerend."

Mental coach

Van Rijthoven probeert met behulp van een mental coach positief te blijven. "Het is heel luchtig allemaal. Ik ben aan het revalideren en dat is iets wat niemand eigenlijk leuk vindt. Dus in zo'n periode heb je wel iemand nodig met wie je even kan kletsen."

Tim van Rijthoven feliciteert Novak Djokovic met diens overwinning in de achste finales op Wimbledon 2022

Wat gaat er dan wel goed? Van Rijthoven is naar eigen zeggen wel extreem fit. "Ik zou zo een marathon kunnen lopen. Ik heb veel in de gym gedaan", zegt hij.

En hij tennist weer een beetje, al is het nog niet op volle kracht. "Ik sta sinds drie weken weer op de baan en tennis nu een uurtje per dag. Ik serveer bijvoorbeeld nog niet, maar ik sla wel weer ballen. En dat doe ik natuurlijk het liefst."

Kritiek

Overigens klinkt er de afgelopen periode ook kritiek op Van Rijthoven. Davis Cup-ploeggenoot Tallon Griekspoor vertelde in mei tegen de Volkskrant dat er best wat valt aan te merken op de trainingsarbeid van Van Rijthoven.

"Dan zie ik een slechte warming-up of geen cooling down. En dan de volgende dag last hebben van je arm", zei Griekspoor tegen de krant.

"Ik mag het misschien niet zeggen, maar als ik hem zie, denk ik: je loopt te sukkelen, weet je wel wat je weggooit? Doe vijf jaar je best en je hoeft nooit meer te werken."

Tallon Griekspoor

Griekspoor zegt deze week in Rosmalen, waar hij tot de kwartfinales is doorgedrongen, nog altijd achter zijn woorden te staan en hoopt Van Rijthoven ermee te prikkelen.

De twee hebben daarover inmiddels contact gehad. "Ik heb tegen Tim gezegd: zie dit als een eyeopener. Ik heb jou helemaal niet willen afbranden. Ik heb wel tegen hem gezegd: ga wat doen en doe je best. Ik lees het heel motiverend, positief."

Van Rijthoven is daar niet mee eens. "Ik vond zijn uitspraken niet collegiaal en dat heb ik hem ook verteld. Je komt aan mijn privacy", zegt hij. "Ik vind het onterecht wat er in het verhaal stond."

Je moet elkaar de waarheid kunnen zeggen, maar niet via de media.

Tim van Rijthoven over zijn onenigheid met Tallon Griekspoor

"Kijk, ik heb misschien twee of drie keer in het jaar heus weleens een steekje laten vallen door een warming-up te doen van twintig minuten in plaats van dertig minuten", vertelt Van Rijthoven. "Maar dat is niet de reden waarom ik nu al een tijd last heb van mijn arm. Ik weet wat goed is voor mezelf."

Van Rijthoven blijft kalm als hem naar de kritiek van Griekspoor wordt gevraagd. "De bedoeling die Tallon erbij heeft is prima, maar kom dan gewoon naar mij toe. Hij kan echt alles tegen mij zeggen, net zoals ik dat tegen hem zou zeggen als ik iets van hem vind. Je moet elkaar de waarheid kunnen zeggen, maar niet via de media."

Weer pijnvrij tennissen

De Brabander wil zich nu vooral concentreren op de toekomst: pijnvrij tennissen en weer de grootste toernooien ter wereld kunnen spelen.

"Als de artsen tegen mij zeggen dat ik nu rust moet nemen om mijn loopbaan zo lang mogelijk te laten duren, dan luister ik naar ze", zegt Van Rijthoven.

Wanneer hij weer aan de bak kan? Dat blijft nog gissen. Het liefst zo snel uiteraard, zolang hij maar weer op zijn lichaam kan vertrouwen. "Ik wil niet binnen twee jaar stoppen, ik wil nog tien jaar doorgaan. En als er dan een jaar bij zit als dit, dan is dat maar zo. Ik denk namelijk dat ik nog heel veel mooie dingen kan laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl