Premier Mark Rutte komt aan bij het ministerie van Landbouw
NOS Nieuws

Rutte en deel kabinet proberen landbouwakkoord te redden

Premier Mark Rutte en een groot deel van de ministersploeg proberen de gesprekken over een landbouwakkoord weer op gang te brengen. Vanmiddag liep landbouworganisatie LTO Nederland weg van de onderhandelingstafel.

Vanavond overlegt LTO-voorman Sjaak van der Tak verder met Rutte en de ministers Piet Adema, Christianne van der Wal, Mark Harbers, Hugo de Jonge en Rob Jetten.

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) had voorafgaand aan LTO een gesprek met het kabinet. Voorzitter Roy Meijer zei dat het een inhoudelijk stevig gesprek was. "De ministers vinden het landbouwakkoord heel belangrijk, het is aan hun om te laten zien hoe belangrijk ze het vinden. Ze weten wat wij willen." Meijer wilde niet zeggen wat zijn inzet is.

Ook het Biohuis, de vereniging voor biologische boeren en tuinders, sprak met het kabinet over de impasse. Onderhandelaar Douwe Monsma heeft de indruk dat LTO nog steeds tot een akkoord wil komen waar ook de biologische boeren mee kunnen leven. "De ruimte zit erin maar er moet nog wel het een en ander uitgewerkt worden."

Vee per hectare

LTO wil dat het landbouwakkoord garanties geeft over hoeveel vee een boer per hectare mag houden, wat boeren krijgen die aan natuurbeheer doen en welk toekomstperspectief jonge boeren hebben.

Van der Tak liet eerder weten dat het vanavond een heel belangrijk gesprek wordt. Hij zegt dat "de boer het stuur weer in handen moet krijgen op basis van een ander systeem van landbouw dan we vandaag gewend zijn".

De delegatie van LTO zit op dit moment nog binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl