Sjaak van der Tak (LTO) verlaat het overleg
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw impasse landbouwakkoord; LTO praat vanavond met kabinet

De onderhandelingen over het landbouwakkoord zijn opgeschort. Vanavond overlegt voorman Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO apart met een delegatie van het kabinet. In Den Haag waren de belanghebbenden vandaag weer bij elkaar om te praten over een akkoord, onder leiding van minister Piet Adema.

Na een paar uur vroeg Van der Tak van LTO om een schorsing. Volgens hem is er een impasse. Naar aanleiding daarvan zei Adema dat hij vanavond verder wil praten met LTO, maar dat daar dan meer kabinetsleden bij zullen zijn. Van der Tak stemt daarmee in. Van kabinetszijde schuiven vanavond ook de ministers Christianne van der Wal, Mark Harbers, Hugo de Jonge en Rob Jetten aan.

'Stuur weer in handen'

Volgens de LTO-voorman wordt het vanavond een heel belangrijk gesprek over het perspectief voor de boeren. Hij zei dat "de boer het stuur weer in handen moet krijgen op basis van een ander systeem van landbouw dan we vandaag gewend zijn". Het gaat dan onder meer om hoeveel vee een boer mag houden, het vooruitzicht van boeren die veel willen investeren in de natuur en om de zekerheden op lange termijn.

Toen Adema het overleg vanmiddag verliet, zei de minister dat het verzoek van LTO om te schorsen tot verrassing van iedereen kwam. Hij vindt het nog steeds belangrijk dat het akkoord er komt en dat de polder weer werkt. Adema wil "op basis van vertrouwen komen tot afspraken voor de toekomst van de agrarische sector en voor de toekomst van onze jonge boeren".

De onderhandelingen duren al maanden, waarbij deadlines steeds worden uitgesteld. De meest recent gestelde deadline is op 21 juni. Anders is het voor de LTO "klaar", zei voorzitter Van der Tak eerder. Volgens hem had Adema die datum zelf voorgesteld en kunnen ook milieuorganisaties en supermarktketens zich daarin vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl