NOS Sport

Ondanks zeer succesvol EK husselt roeibond met bezetting van boten op WK

De EK van mei verliep zeer succesvol voor de Nederlandse ploeg. En toch wordt de vloot behoorlijk door elkaar gehusseld.

Bij de WK die in september in Belgrado wordt gehouden, vinden heel wat roeiers zich terug in een andere boot. Alles om de kansen op gouden medailles bij de Olympische Spelen in Parijs te verhogen.

"We kijken altijd hoe we samenstellingen kunnen optimaliseren door gebruik te maken van data en kennis, dat proces gaat continu door", licht bondscoach Eelco Meenhorst toe.

Vorige maand nam Nederland liefst elf medailles mee naar huis bij de EK op het Meer van Bled in Slovenië. Twee keer goud, vijf keer zilver en viermaal brons. Geen land veroverde zoveel eremetaal als Nederland.

Zo veel mogelijk goud winnen

Toch denkt Meenhorst dat het beter kan. "Het doel is niet om zo veel mogelijk medailles te winnen, maar om zo veel mogelijk goud te winnen. We zijn altijd op zoek naar een winnende ploeg."

Wat dat betreft deden Roemenië en Groot-Brittannië het al beter in Bled. Die landen pakten minder medailles dan Nederland, maar ze veroverden wel ieder vijf gouden plakken.

Europees kampioen Lennart van Lierop stapt over naar een ander onderdeel

Met het oog op de Olympische Spelen over een jaar zet de Nederlandse roeivloot nu ook in op verbetering. De WK vormen een eerste kwalificatiemoment voor Parijs.

Opvallendste wijzigingen

Enkele van de meest opvallende wijzigingen: Lennart van Lierop pakte in Bled EK-goud op de skiff. Toch staat hij zijn plek in die boot nu af aan Simon van Dorp en voegt hij zich bij de dubbelvier.

Het succesvolle duo Laila Youssifou en Roos de Jong, dat brons pakte op de EK in de vrouwen dubbeltwee, stapt over naar de vrouwen dubbelvier. In hun boot komen de van een blessure herstelde Bente Paulis en Tessa Dullemans.

Youssifou en De Jong pakten vorig jaar nog zilver op de WK. Maar zowel op dat toernooi als op de EK bedroeg hun achterstand op het winnende Roemenië zo'n vijf seconden. Op een ander onderdeel hoopt de bondscoach dat Youssifou en De Jong wel kans maken op WK-goud.

De Holland Acht bij de mannen gaat ook flink op de schop. Met vier nieuwe namen (Guillaume Krommenhoek, Olav Molenaar, Gert-Jan van Doorn en Guus Mollee) is de boot behoorlijk verjongd. Molenaar, Van Doorn en Mollee pakten op de EK nog zilver in de vierzonder.

Laila Youssifou en Roos de Jong vormen niet langer de dubbeltwee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl