Hulpverleners ontvangen in de haven van Kalamáta overlevenden van het bootongeluk
NOS NieuwsAangepast

Zeker 79 doden door zinken migrantenboot voor Griekse kust

Ten minste 79 mensen zijn omgekomen voor de kust van Griekenland, nadat een migrantenboot was gekapseisd en gezonken. Dat melden de Griekse autoriteiten. De vluchtelingenorganisatie IOM denkt dat er ongeveer 400 mensen op de boot hebben gezeten.

Het ongeluk gebeurde vannacht op zo'n 75 kilometer ten zuidwesten van Peloponnesos. Er werd een grote reddingsactie opgezet, waarbij volgens de autoriteiten meer dan honderd mensen konden worden gered.

Vier mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis met onderkoelingsverschijnselen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog vermist zijn.

De boot zou zijn vertrokken in de omgeving van de Libische stad Tobruk, met Italië als bestemming. De Italiaanse kustwacht waarschuwde de Griekse autoriteiten en de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex dinsdag voor het eerst over de boot.

Bij de zoek- en reddingsoperatie werden verschillende voertuigen ingezet, waaronder zes schepen van de kustwacht, een marinefregat, een militair transportvliegtuig, een helikopter van de luchtmacht, verschillende privéschepen en een drone van Frontex.

De Griekse president Katerina Sakellaropoulou heeft haar geplande campagne-evenementen voor de nationale verkiezingen van 25 juni afgeblazen. Ze is onderweg naar de plek waar de geredde mensen worden opgevangen.

Volgens de VN zijn dit jaar al 72.000 vluchtelingen en migranten aangekomen in landen aan de Middellandse Zee, van wie naar schatting 6500 mensen in Griekenland. Sinds 2014 heeft de VN meer dan 20.000 doden en vermissingen geregistreerd op de zogenoemde centrale route over de Middellandse Zee. Het is de gevaarlijkste oversteekplaats voor migranten ter wereld.

Meer dan honderd geredde migranten komen aan in Griekse stad Kalamáta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl