Voormalig president Trump vertrekt naar Miami
NOS NieuwsAangepast

Trump naar Miami voor rechtszaak over documenten

Voormalig president Trump is aangekomen in Miami, waar hij dinsdag wordt voorgeleid voor een federale rechter. Hij wordt verdacht van het achterhouden van geheime documenten, tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek en het afleggen valse verklaringen.

Over de vraag of de speciale aanklager Jack Smith een sterke zaak heeft zijn de meningen verdeeld. Sommige juristen, onder wie Trumps eigen minister van Justitie William Barr, denken van wel. "Als ook maar de helft waar is, is hij de sigaar. Het is een gedetailleerde aanklacht en zeer belastend. En het idee dat Trump het slachtoffer is van een heksenjacht is belachelijk", zei Barr bij Fox News. Anderen wijzen erop dat de federale aanklagers pas een zaak beginnen als ze ervan overtuigd zijn dat ze die kunnen winnen.

Maar er zijn er ook die er anders over denken, omdat er geen bewijs is dat Trump geheimen met een buitenlandse macht heeft gedeeld of geprobeerd heeft er zelf beter van te worden.

Volgens de oud-president zelf is hij slachtoffer van een heksenjacht, bedoeld om zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2024 tegen te werken. Hij noemt de speciale aanklager die hem voor de rechter brengt "ontspoord" en diens medewerkers "schurken". Trump heeft al aangekondigd dat hij op zijn beurt een speciale aanklager zal benoemen om de familie van de huidige president Biden door te lichten, als hij zelf opnieuw president wordt.

Trump riep in het weekend zijn aanhangers op om naar Miami te komen om bij de rechtbank vreedzaam tegen zijn vervolging te protesteren. Hoeveel dat er zullen zijn, is onduidelijk. De verwachting is dat uit heel Florida bussen met aanhangers naar Miami zullen komen. Gisteren deden er al honderden mee aan een demonstratieve autorit van Miami naar Palm Beach, waar Trumps buitenverblijf staat.

Rond de rechtbank gelden speciale veiligheidsmaatregelen om demonstraties van voor- en tegenstanders van Trump in goede banen te kunnen leiden.

Trump-aanhangers bij zijn buitenverblijf Mar-a-Lago

Trump is favoriet in de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Zijn belangrijkste Republikeinse tegenstanders zijn ook kritisch op justitie. De meesten willen Trump niet veroordelen, ook omdat ze zijn achterban niet van zich willen vervreemden.

Meer dan driekwart van de Republikeinse kiezers vindt dat de aanklachten tegen Trump politiek gemotiveerd zijn, bleek gisteren uit een onderzoek van ABC News. Van alle Amerikanen is 35 procent tegen vervolging.

Trump wordt morgen om 21.00 uur Nederlandse tijd voorgeleid. Hij keert na het bezoek aan de rechtbank terug naar New York voor een persconferentie. De inhoudelijke behandeling begint mogelijk pas na de presidentsverkiezingen in november volgend jaar.

Dozen met documenten die de FBI aantrof in Mar-a-Lago

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl