Novak Djokovic
NOS Sport

Djokovic schrijft geschiedenis: 'Ik wil niet zeggen dat ik nu de beste ben'

Voor het oog van onder anderen de topsporters Tom Brady, Kylian Mbappe, Zlatan Ibrahimovic, Mike Tyson en acteur Hugh Grant schreef Novak Djokovic op Roland Garros tennisgeschiedenis. Een overwinning op Casper Ruud leverde hem een 23ste grandslamtitel op.

Daarmee is hij eindelijk alleen recordhouder, met zijn eeuwige rivalen Rafael Nadal (22) en Roger Federer (20) achter hem.

De 36-jarige Djokovic was voorafgaand aan het toernooi niet de topfavoriet in Parijs. Want dat was Carlos Alcaraz, die fitter leek en bovendien graag op gravel speelt.

Software

"Hij heeft software in zijn hoofd die hij kan inschakelen als er een grand slam komt", verklaarde coach Goran Ivanisevic de toch wel opmerkelijke zegereeks van Djokovic. "De dag dat we hier aankwamen, was hij beter, gemotiveerder, hongeriger.... Elke dag speelde hij sterker en sterker."

Djokovic stond maar twee sets af en won al zijn zes tiebreaks. De zestien jaar jongere Alcaraz versloeg hij op uithoudingsvermogen.

Djokovic verovert op Roland Garros historische 23ste grandslamtitel

En toch, hoewel hij de succesvolste tennisser ooit is bij de mannen, klinken er ook nog fluitconcerten. "Dat kan me niet schelen", zei Djokovic. "Het is niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste. Ik blijf gewoon winnen."

De stemming kan snel omslaan bij het Franse publiek. Met het record in zicht werd plotseling ook zijn naam weer luidkeels gezongen. Van toernooidirecteur Amélie Mauresmo kreeg hij de hartelijke felicitaties, nadat ze vorige week nog een stevig gesprek hadden gevoerd over politieke uitspraken van Djokovic die veel stof deden opwaaien.

Felicitaties van Nadal

Nu is Djokovic weer de bejubelde kampioen. "Van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie, Novak. 23 is een getal waar je een paar jaar geleden niet aan kon denken, en je hebt het gehaald. Geniet ervan met je familie en team", twitterde Nadal.

Nadal won Roland Garros veertien keer, maar moest deze editie vanwege een heupoperatie laten schieten.

"Het is geweldig om te weten dat ik Rafa voor ben, maar tegelijkertijd schrijft iedereen zijn eigen geschiedenis", aldus Djokovic. "Ik denk dat iedereen een unieke carrière heeft die ze moeten omarmen en waar ze zich aan moeten houden. Maar natuurlijk, wij drieën (Federer, Nadal en Djokovic) en Andy Murray, wij zorgden voor het gouden tijdperk."

Kledingsponsor

Dat gravelkoning Nadal zijn titel niet kon verdedigen, maakte het voor Djokovic een stuk makkelijker. Zijn kledingsponsor had voor de finale tegen Ruud al een speciaal jasje laten maken, met de bekende krokodillen van het sportmerk in de vorm van het getal 23 op zijn borst.

"Ik vond het een eer dat ik de eerste mag zijn die je hiermee mag feliciteren", sprak Ruud vol respect over de man die hem kansloos liet in de finale.

"Ik wil niet zeggen dat ik nu de beste ben", besloot Djokovic. "Dat is respectloos tegenover grote kampioenen uit andere tijdperken. Elke grote kampioen van zijn generatie heeft een enorme stempel gedrukt. Ik laat deze discussies aan anderen over."

En zonder Nadal en Federer was Djokovic naar eigen zeggen nooit geworden wie hij was. "Al het succes dat ik heb, ze hebben er op een bepaalde manier aan bijgedragen. De talloze uren die ik heb moeten nadenken over wat er nodig was om ze te verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl