NOS SportAangepast

Djokovic wint Roland Garros en is nu de succesvolste tennisser aller tijden

Djokovic verovert op Roland Garros historische 23ste grandslamtitel

Novak Djokovic heeft op Roland Garros zijn 23ste grandslamtitel gewonnen. Daarmee is hij de succesvolste mannelijke tennisser aller tijden. Rafael Nadal staat op 22 titels en de gestopte Roger Federer op 20.

Op het domein van Nadal liet Djokovic de afgelopen twee weken zien wie op dit moment de beste van de wereld is. In de finale had hij geen kind aan de als vierde geplaatste Casper Ruud (7-6, 6-3, 7-5).

Door het ontbreken van gravelkoning Nadal had de eindzege misschien iets minder glans. De veertienvoudig winnaar herstelt van een heupoperatie en kon daardoor zijn titel niet verdedigen.

Halve finale tegen Alcaraz

Maar ook fitheid is op de slopende tenniskalender een kwaliteit, liet de inmiddels 36-jarige Djokovic op Roland Garros des te meer zien. In de halve finale moest de Spaanse kroonprins Carlos Alcaraz, als eerste geplaatst in Parijs, zich vanwege kramp gewonnen geven.

En in de finale had de als vierde geplaatste Ruud weinig in te brengen, al nam de Noor met een vroege break nog brutaal de leiding in de eerste set.

Casper Ruud

De oude Djokovic draaide echter langzaam warm en maakte een aantal punten van ongekend hoog niveau. Vanuit lange rally's manoeuvreerde de Serviër zich zorgvuldig naar de juiste posities om keihard toe te slaan. In de zevende game miste hij nog een makkelijke smash, maar dat deed Ruud daarna ook.

Na die rebreak ging de set naar een tiebreak, die met groots machtsvertoon door Djokovic werd gewonnen (7-1). En ook vroeg in de tweede set vervolgde dat eentonige spelbeeld zich tot 3-0.

Ruud behield zijn service, maar kon Djokovic niet meer breken. In de derde set leidde de Noor met 4-3 en 0-30, maar had Djokovic met een cruciaal punt via de netband even het geluk van de kampioen.

Ruud zwicht in slot derde set

Na zeventien games op rij zonder breaks, zwichtte Ruud als eerste na een paar krachtige passeerslagen van Djokovic. De game daarna serveerde de Serviër de partij eenvoudig uit.

Novak Djokovic

Djokovic is nu de enige man ooit die alle grandslamtoernooien minstens drie keer wist te winnen. Tien keer de Australian Open. Drie keer Roland Garros. Zeven keer Wimbledon. Drie keer de US Open. En de teller loopt nog.

Dat geldt voor nog een record. Aanstaande maandag is Djokovic ook weer de nummer één van de wereld. Voor de 388ste week voert hij de ATP-ranking aan. Dat is bijna anderhalf jaar langer dan Roger Federer, de nummer twee in dat klassement.

En ook de discussie of Djokovic daadwerkelijk de beste ooit is, blijft voortduren.

Meeste grandslamzeges

Australian Open Roland Garros Wimbledon US Open
Novak Djokovic (23) 10 3 7 3
Rafael Nadal (22) 2 14 2 4
Roger Federer (20) 6 1 8 5
Pete Sampras (14) 2 0 7 5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl