In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Eerste Pride Walk in Eindhoven: 'We mogen er allemaal zijn'

Een kleurrijke stoet van zo'n 1500 mensen trok vanmiddag door het centrum van Eindhoven. Ter ere van Pride Month werd voor het eerst in de stad een Pride Walk georganiseerd. Ook onthulde burgemeester Dijsselbloem het Regenboogplein. "Het is goed dat niemand zich meer weg laat duwen", zei hij tegen Omroep Brabant.

"Ik wist niet eens dat er zoveel queers in Eindhoven waren", zei een van de deelnemers ontroerd. "Ik vind dit echt heel mooi om te zien, want het kan best wel eenzaam zijn af en toe. Het is zo leuk om te zien dat zo veel mensen hier in Eindhoven verbonden zijn door hun 'queerheid'."

Ze vond de reis naar het centrum wel spannend. "Ik was een beetje bang toen ik hier op de fiets naartoe reed met m'n regenboogpet op. Iemand gebaarde vanuit zijn auto al van 'wegwezen jij'. Ik was bang klappen te krijgen. Daarom sta ik hier ook. Ik kan het niet hard genoeg zeggen: we mogen er allemaal zijn."

Terugduwen

In april belaagde een groep voetbalsupporters een pand van het COC in Eindhoven. Een vrijwilliger van het COC werd mishandeld en een regenboogvlag die aan de gevel hing, werd eraf getrokken en in brand gestoken. "Dit is een mooie fuck you tegen de mensen die dat hebben gedaan", zei een Pride-deelnemers vanmiddag grijnzend.

"Ook daarom is het heel goed dat wij, alle mensen in alle kleuren en alle genders, zich niet laten wegduwen en ook niet bang zijn", zei burgemeester Dijsselbloem. "Dat hoor je gelukkig ook heel veel van de mensen hier: 'Wij mogen hier gewoon zijn. Get used to it.' Dat is ook goed. Terugduwen."

Er liepen ook verschillende politici mee vandaag, onder wie een van de Eindhovense wethouders:

Advertentie via Ster.nl