De Pride Walk van vorig jaar
NOS Nieuws

Lhbti-gemeenschap over Amsterdam Pride: meer protest en niet alleen feest

Het evenement Amsterdam Pride moet minder grootschalig worden en meer de nadruk leggen op emancipatie en protest. Dat is de uitkomst van gesprekken met de Amsterdamse lhbti-gemeenschap. Naar aanleiding van de kritiek wil burgemeester Halsema de organisatie van de Pride vanaf volgend jaar anders regelen.

Bijna de gehele lhbti-gemeenschap vindt veranderingen aan de jaarlijkse Pride hard nodig, schrijft onderzoeksbureau Flowz, dat in opdracht van de gemeente met vertegenwoordigers sprak. Over de omvang en invulling van die veranderingen lopen de meningen uiteen.

Zo vindt een groot deel van de gemeenschap, maar niet de meerderheid, dat de Canal Parade helemaal moet worden afgeschaft. Zij zeggen dat de botenparade haar tijd heeft gehad en minder dan in het verleden bijdraagt aan de emancipatie van lhbti'ers.

Zo worden veel openbare plekken in de stad tijdens de Pride onveilig voor de lhbti-community en dat druist lijnrecht in tegen het doel.

Vertegenwoordigers van de Amsterdamse lhbti-gemeenschap

Een kleine meerderheid wil de botenparade door de grachten behouden, maar pleit wel voor veranderingen. Zo moeten er meer boten voor de gemeenschap komen en minder voor het bedrijfsleven. Ook willen ze maatregelen tegen pinkwashing. Dat houdt in dat deelnemende bedrijven een lhbti-vriendelijk imago krijgen, terwijl ze zelf onvoldoende aandacht hebben voor lhbti-rechten.

Ook voelt een deel zich rond de Canal Parade onveilig en bedreigd. Volgens de vertegenwoordigers komt dat onder meer door het hoge feestgehalte, de aanwezigheid van veel niet-lhbti'ers en de hoge alcoholconsumptie. "Zo worden veel openbare plekken in de stad tijdens de Pride onveilig voor de lhbti-community en dat druist lijnrecht in tegen het doel", staat in het rapport.

Een deel van de lhbti-gemeenschap vindt de Canal Parade te commercieel en massaal

Volgens de onderzoekers vindt bijna de hele gemeenschap dat de Pride Walk, de protestmars voor gelijke rechten, een grotere rol moet krijgen in het negen dagen durende evenement. In tegenstelling tot de botenparade is er hier geen betaling of loting nodig voor deelname, waardoor de looptocht toegankelijker is en daardoor inclusiever. Er zijn bijvoorbeeld ideeën om jaarlijks vanuit een ander stadsdeel naar het centrum te lopen.

Wit heteropubliek

Er is ook kritiek op de plein- en straatfeesten, die volgens veel vertegenwoordigers te massaal en feestelijk zijn en te weinig aandacht hebben voor een inhoudelijke boodschap. "Veel van de feesten worden meer en meer bezocht door een (wit) heteropubliek, dat is niet de bedoeling van de straatfeesten", stellen de deelnemers in het onderzoek. Ook pleiten vertegenwoordigers voor het afschaffen van VIP-events en besloten borrels onder de Pride-vlag.

Verder vindt een groot deel van de gemeenschap dat er bij de organisatie te veel macht bij één partij is, waardoor de gemeenschap zelf minder te zeggen heeft over de invulling. De organisatie zou een onafhankelijke klachtencommissie en een raad van toezicht moeten krijgen, die de belangen van de gemeenschap bewaakt.

Burgemeester Halsema schrijft aan de gemeenteraad dat ze de organisatie wil aanpassen. Dat gebeurt pas vanaf volgend jaar, omdat al was vastgelegd dat de Stichting Pride Amsterdam het evenement tot en met dit jaar mag organiseren.

Meer ruimte voor kleine groepen

De veranderingen vanaf volgend jaar worden pas dit najaar definitief vastgelegd, schrijft Halsema, omdat de gemeente daarvoor nog meer onderzoek wil doen. Wel deelt ze een aantal hoofdlijnen van het nieuwe Pride-beleid.

Zo moet er ruimte zijn voor alle groepen binnen de lhbti-gemeenschap, inclusief de kleinere en gemarginaliseerde groepen. Verder wordt de organisatie vier in plaats van tien jaar aan een bepaalde partij gegeven. Die organisator moet een vorm van toezicht regelen en een klachtenregeling opzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl