NOS NieuwsAangepast

Duizenden deelnemers aan Pride Walk in Amsterdam

In Amsterdam hebben duizenden mensen meegelopen in de Pride Walk, de demonstratie voor gelijke rechten voor de lhbti-gemeenschap. De protestmars was onderdeel van de jaarlijkse Pride Week, die vorig weekend is begonnen.

De deelnemers verzamelden zich vanmiddag in het Martin Luther Kingpark. Vanaf daar liep ze via onder meer de Rijnstraat, het Rokin en de Dam naar het Centraal Station.

Volgens de organisatie waren er zeker 5000 mensen op de been. "De Pride Walk verliep voorspoedig, gezellig en vlot", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. "Veel deelnemers kregen een gevoel van: 'Wauw, we kunnen laten zien dat we zijn wie we zijn.'"

De kleurrijke stoet ging dwars door de stad naar het Centraal Station:

Duizenden deelnemers bij Pride Walk voor gelijke rechten lhbti-gemeenschap

Van tevoren verwachtte de organisatie al dat er veel mensen op de Pride Walk af zouden komen. De demonstratie kon vorig jaar vanwege corona niet doorgaan en was dit jaar een van de weinige grotere fysieke activiteiten.

Tijdens deze 25e editie van de Pride Amsterdam, die nog tot en met morgen duurt, zijn er bijvoorbeeld geen plein- en straatfeesten. Ook de feestelijke botenparade op de Amsterdamse grachten, die eigenlijk voor vandaag gepland stond, ging voor het tweede jaar op rij niet door.

"Met deze ingetogen versie van de Pride kwam de inhoudelijke boodschap van de Pride Walk meer dan ooit naar voren", vindt de woordvoerder. "Het was indrukwekkender dan ooit. Misschien was het ook wel de meest beladen editie, hoorden we van deelnemers, gezien recente gebeurtenissen in Hongarije, Georgië en in ons eigen land."

Vlaggen met rouwband

De deelnemers aan de Pride Walk vroegen aandacht voor de rechten van lhbti'ers wereldwijd. Op het Rokin kwamen ze langs 71 vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog verboden is.

De vlaggen zijn onderdeel van het Zero Flags Project en zijn vorige week gehesen, voorzien van een rouwband.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl