NOS Wielrennen

Zimmermann ziet aanval eindelijk beloond en boekt in Dauphiné eerste World Tour-zege

Aanval loont voor aanvalslustige Zimmermann in Dauphiné, Vingegaard vindt het prima

De zesde etappe van het Critérium du Dauphiné is gewonnen door de Duitser Georg Zimmermann. De aanvaller van Intermarché-Circus-Wanty ging net als gisteren mee in de vroege vlucht en schudde op het slotklimmetje medevluchters Jonathan Castroviejo (Ineos) en Mathieu Burgaudeau (Total-Énergies) af.

Geletruidrager Jonas Vingegaard schudde op het slotklimmetje even aan de boom, maar kwam uiteindelijk in de groep met favorieten over de streep.

Drie aankomsten bergop

De eerste van drie bergetappes die de apotheose van de 75ste Dauphiné vormen, begon in Nantua en eindigde 170 kilometer verder in het skidorp Crest-Voland met zicht op de Mont Blanc.

In tegenstelling tot gisteren had Vingegaard vandaag geen ambities voor de dagzege en dus kreeg een groep van 14 aanvallers de zegen. De vluchters begonnen met een voorsprong van 3.10 aan de Col des Aravis (7,7 kilometer à 6 procent), waar de groep steeds verder uitdunde.

De taaie Castroviejo, sinds jaar en dag een betrouwbare adjudant bij Ineos en voorganger Team Sky, leek over de sterkste benen te beschikken, maar de Fransman Burgaudeau weigerde zijn wiel los te laten.

Zimmermann moest een gaatje laten, maar beet op zijn tanden en reed kort onder de top nog naar de twee toe.

Ploeggenoten Jonas Vingegaard (geel) en Christophe Laporte (groen) gaven vandaag hun zegen aan de kopgroep in de Dauphiné.

Het peloton volgde op een kleine anderhalve minuut, maar toen Ineos in de natte afdaling van de Aravis het tempo begon te drukken, werd duidelijk dat de koplopers om de zege gingen strijden.

Burgaudeau wil de slimste zijn

In de laatste kilometers moesten de renners nog twee korte, steile klimmetje overwinnen. Zimmermann demarreerde op 1,8 kilometer van de streep. Burgaudeau dacht de slimste te zijn: hij wachtte rustig af tot Castroviejo het gat bijna had dichtgereden om vervolgens zelf naar de Duitser toe te springen.

Na een korte surplace op 500 meter van de streep liet Zimmermann de Fransman alsnog zijn hielen zien. Voor de 25-jarige Zimmermann is het pas zijn tweede profzege en zijn eerste in de World Tour.

Leider Vingegaard testte op het laatste klimmetje nog even de benen, maar wist dit keer geen tijd te pakken op zijn concurrenten. Op de meesten dan, want Carlos Rodriguez (Ineos), Mikel Landa (Bahrain) en David Gaudu (Groupama-FDJ) gaven opnieuw kostbare seconden prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl