NOS Wielrennen

Weer overwinning voor Laporte; Groenewegen gedeclasseerd in derde etappe Dauphiné

Weer etappezege voor Laporte: Fransman wint ook derde etappe Dauphiné

Er staat vooralsnog geen maat op Christophe Laporte in het Critérium du Dauphiné. De Fransman van Jumbo-Visma, zondag ook al winnaar, was de sterkste in de massaprint van de derde etappe.

Dylan Groenewegen had zijn zinnen ook gezet op de dagzege, maar zag dat plan doorkruist door collega-sprinter Sam Bennett die van zijn lijn afweek en zo de Nederlander blokkeerde. Groenewegen, op zijn beurt, week uit naar links en gaf de Sloveen Matevz Govekar een zwiep.

Hij eindigde als derde achter Bennett, maar beide renners werden na afloop gedeclasseerd. De Italiaan Matteo Trentin promoveerde naar de tweede plaats, de Belg Milan Menten werd derde.

'Gemiste kans'

In een eerste reactie op zijn sociale media laat Groenewegen weten het bepaald niet met de beslissing van de jury eens te zijn: "Sorry dat ik mijn remmen gebruikte, UCI". Tegenover de NOS stelt de sprinter dat de actie van de Ier hem de zege heeft gekost. "Jammer van de gemiste kans. Had 'm anders denk ik vrij makkelijk gewonnen."

Door zijn zege blijft Laporte ook eerste in het algemeen klassement, elf seconden voor Julian Alaphilippe en zeventien seconden voor Ecuadoriaan Richard Carapaz.

Grote valpartij

In de 194,1 kilometer lange etappe van Monistrol-sur-Loire naar Le Coteau gebeurde aanvankelijk niet veel, totdat het rustig kabbelende peloton vijftig kilometer voor het einde ineens werd opgeschrikt door een valpartij.

Daar waren twaalf renners bij betrokken, waaronder Alaphilippe, gisteren winnaar van de tweede etappe, en Rune Herregodts, de Belg die zondag in eerste etappe op tien meter voor het einde nog werd achterhaald door Laporte.

Waar Alaphilippe en Herregodts weer op konden stappen, was de koers voor Andrey Zeits voorbij. De ervaren Kazak van Astana was de zevende uitvaller in de 75ste editie van het Critérium du Dauphiné, waartoe ook al de Nederlanders Steven Kruijswijk en Antwan Tolhoek behoren. Alaphilippe moest daarna nog tweemaal van de fiets, om een wiel te wisselen, maar sloot beide keren opnieuw aan.

Andrey Zeits op de grond

Op 24 kilometer voor het einde kwam het bij een wegversmalling opnieuw tot een valpartij. Voor de tweede keer lag daar de Belg Mauri Vansevenant bij. De renner van Soudal-Quick Step lukte het niet meer om terug te keren.

Blijkbaar had geen van de ploegen veel trek om ten strijde te trekken. Ook niet op de Côte de Pinay (7,8 kilometer tegen drie procent), het laatste klimmetje van nog enige betekenis, waar de Nederlander Dylan van Baarle als eerste boven kwam. De volle breedte van de weg gebruikend fietsten de renners op hun (relatieve) gemak richting de finishplaats in het Franse departement Loire.

Nadat het peloton in de voor de klassementsrenners veilige drie kilometer was gekomen, waren er in de slotkilometers nog twee kleine valpartijen. Terwijl de ploegen van de sprinters hun troef in stelling brachten, positioneerde Laporte zich op de juiste plek om andermaal toe te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl