NOS Wielrennen

Knecht Vingegaard kan Laporte niet aan tweede zege helpen, Alaphilippe wint in Dauphiné

Vingegaard trekt de sprint aan voor Laporte, maar Alaphilippe wint in Dauphiné

Met Tourwinnaar Jonas Vingegaard als lead-out hoopte Christophe Laporte ook de tweede etappe in het Critérium du Dauphiné te winnen. De Fransman van Jumbo-Visma werd echter geklopt door tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe.

De Fransman van Soudal-QuickStep was de snelste in de sprint van een uitgedund peloton op een hellende weg. Richard Carapaz van EF Education eindigde als tweede, vlak voor de Eritreeër Natnael Tesfatsion en Laporte.

Laporte behoudt wel de gele leiderstrui, al komt Alaphilippe door de bonificaties op gelijke hoogte. Voor Alaphilippe is het na een compleet mislukt voorjaar (hij liep bij een val in de Ronde van Vlaanderen een knieblessure op) zijn eerste grote zege van het jaar. Tot dusver won hij alleen de kleine Franse koers Classic de l'Ardèche.

De Nederlandse renners konden geen rol van betekenis spelen. Sprinter Dylan Groenewegen moest in de laatste kilometer het peloton laten gaan.

Al in de eerste minuten van de 167 kilometer lange etappe van Brassac-les-Mines naar La Chaise-Dieu vond er een valpartij plaats in het peloton. Steven Kruijswijk was een van de slachtoffers en moest opgeven. Hij liep gebroken sleutelbeen en bekken op en mist de Tour de France. Kruijswijk was daar een beoogd luxeknecht voor titelverdediger Vingegaard.

Vingegaard in de slotkilometer op kop van het peloton

In de heuvelachtige etappe ontstond al snel een kopgroep van zeven renners, waarvan Kenny Elisonde (Trek-Segafredo) en Victor Campenaerts (Lotto Dstny) het langst uit de greep van het peloton bleven. Maar op 10 kilometer van de streep werden ook de Franse klimmer en de Belgische tijdrijder ingerekend.

Dat was voor de jonge Oostenrijker Tobias Bayer het sein om het solo te proberen. De renner van Alpecin-Deceuninck sloeg een aardig gaatje, maar werd met nog 4 kilometer te gaan ook in de kraag gevat.

Jumb-Visma, met klassementsleider Laporte, was al de hele dag actief in de achtervolging en moest ook de Australiër Harry Sweeny terughalen, voordat er in La Chaise-Dieu door een uitgedund peloton kon worden gesprint om de dagzege.

Vingegaard nam de laatste kilometer voor zijn rekening en hield met Laporte in het wiel het tempo hoog. Maar toen Alaphilippe aanging, moest de winnaar van gisteren het antwoord schuldig blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl