Jonas Vingaard wint
NOS Wielrennen

Niemand kan Vingegaard volgen op steile côte: Deen pakt geel en ritzege in Dauphiné

Jonas Vingegaard heeft in de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné bevestigd dat het met zijn vorm voor de Tour de France wel goed zit. De Deense kopman van Jumbo-Visma greep de macht in de heuvelachtige rit door in de finale op een korte, steile côte weg te rijden bij al zijn concurrenten.

Vingegaard kwam na zijn demarrage solo aan in Salins-les-Bains, waar hij zijn zesde individuele ritzege van het seizoen vierde. De Deense Tourwinnaar nam de gele leiderstrui over van zijn landgenoot Mikkel Bjerg, die bij het opdraaien van de laatste côte onderuitging.

Na zijn overwinning gingen de gedachten van de Deen naar het drama in Annecy. Bekijk de samenvatting van de rit en de reactie van Vingegaard hieronder:

Vingegaard toont Tourvorm in Dauphiné en denkt aan drama Annecy: 'Fietsen niet belangrijk'

Na de tijdrit van gisteren, waarin Vingegaard al uitstekende zaken deed voor het algemeen klassement, stond er vandaag een heuvelrit door het Jura-gebergte op het programma.

Vlak na de start ontstond er een kopgroep met daarin meesterontsnapper Thomas De Gendt (Lotto Dstny), Nils Politt (Bora-hansgrohe), Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), Leon Heinschke (Team DSM), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) en Jonas Gregaard (Uno-X). Het zestal reed een maximale voorsprong van 3,5 minuut bijeen, maar in de heuvelachtige finale liep die marge snel terug.

De kopgroep in de vijfde etappe

Op de laatste, tevens lastigste côte van de dag (Côte de Thésy, 3,8 kilometer en 8,8% gemiddeld) op 18 kilometer van de streep, was het Richard Carapaz (EF) die het eerst demarreerde. Vingegaard kon mee in zijn wiel, net als Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), maar de puncher moest de twee klassementsrenners al na een paar honderd meten laten gaan.

Vingegaard zei voor de start nog dat hij de voorkeur geeft aan langere beklimmingen, die komend weekeinde in de Dauphiné op het programma staan. Maar ook op een korte, steile côte kan de kopman van Jumbo-Visma het verschil maken, zo bleek vandaag. Op 1,3 kilometer voor de top reed de Deen weg bij Carapaz.

In de afdaling naar de finish kwam de groep achtervolgers, met daarin onder anderen Adam Yates, Jai Hindley, Enric Mas en Egan Bernal, nauwelijks dichterbij. Bernal, die bezig is aan een comeback na zijn zware val van vorig jaar, liet met een demarrage nog wel even zien dat hij op de weg terug is.

Bjerg kwam na zijn val in de finale niet meer terug bij de eerste achtervolgers, ondanks dat hij wel snel weer op de fiets zat. De Deen verloor 2.23 en zakte naar de negende plaats in het algemeen klassement. Alaphilippe won 31 seconden na de binnenkomst van Vingegaard de sprint van de achtervolgende groep. De Fransman klom daardoor naar de tweede plaats in het klassement (+1.23).

'Op zo'n dag doet wielrennen er niet toe'

Na de etappe stond Vingegaard stil bij het drama in Annecy, niet zo ver van de finishplaats in de Dauphiné, waar een man met een mes zes kinderen aanviel op een speelplaats.

"Natuurlijk ben ik heel blij met de winst. Maar op zo'n dag, met wat er gebeurd is in Annecy, doet wielrennen er eigenlijk niet toe. Mijn gedachten zijn bij alle families", zei de geëmotioneerde Deen.

In Langs de Lijn En Omstreken reageerde ploegleider Frans Maassen op de ritwinst van Vingegaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl