Paus Franciscus vanochtend op het Sint-Pietersplein
NOS NieuwsAangepast

Paus Franciscus naar ziekenhuis voor darmoperatie

Paus Franciscus is opgenomen in het ziekenhuis voor een darmoperatie, meldt het Vaticaan. De operatie zal onder narcose worden uitgevoerd en de paus zal enkele dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome moeten blijven.

Het Vaticaan zegt dat de paus een operatie ondergaat die een laparotomie wordt genoemd. Hierbij worden de buikwand en het buikvlies geopend. Volgens het Vaticaan moet met de ingreep een "terugkerende, pijnlijke en verergerende" vernauwing van de darm behandeld worden.

Volgens de verklaring lijdt de paus aan een buikbreuk (of hernia) die zich over een eerder litteken heeft gevormd.

Ontstekingen

De paus onderging in 2021 al een darmoperatie waarbij een deel van zijn dikke darm werd verwijderd. Hij heeft last van diverticulitis, een aandoening die niet ongebruikelijk is bij oudere mensen. Hierbij ontstaan er uitstulpingen in de wand van de dikke darm, soms met ontstekingen tot gevolg.

Begin dit jaar zei de paus al tegen persbureau AP dat de aandoening was teruggekeerd. "Ik kan morgen doodgaan, maar het is onder controle. Ik ben in goede gezondheid," zei hij met een wrang gevoel voor humor.

De geestelijk leider zei vorig jaar ook dat hij het door zijn leeftijd en gezondheidsproblemen rustiger aan ging doen. Franciscus heeft ook al lange tijd veel last van zijn knie. Die problemen zouden met een operatie verholpen kunnen worden, maar dat wilde de paus niet meer. Hij kampte nog altijd met de gevolgen van de narcose bij de darmoperatie uit 2021.

Niet aanwezig bij Kruisweg

Franciscus werd eind maart ook even opgenomen in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Nadat hij antibiotica had gekregen, mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.

De 86-jarige leider van de Rooms-Katholieke Kerk was kort daarna niet aanwezig bij de Kruisweg, die ieder jaar traditioneel op Goede Vrijdag in Rome plaatsvindt. Aanleiding voor zijn afwezigheid was het koude weer. Het was de eerste keer sinds zijn aantreden in 2013 dat hij de ceremonie miste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl