Paus Franciscus verlaat het ziekenhuis in Rome
NOS NieuwsAangepast

Paus weer beter, ontslagen uit het ziekenhuis

Paus Franciscus is weer thuis in het Vaticaan na een verblijf van drie dagen in het ziekenhuis. De 86-jarige leider van de Rooms-Katholieke Kerk was opgenomen met ademhalingsproblemen. Hij had bronchitis, een infectie van de onderste luchtwegen.

Gisteren ging het al een stuk beter met de paus na toediening van een antibioticum; zo werd gemeld dat hij weer trek had in een stukje pizza.

'Ik leef nog!'

Bij zijn vertrek uit het ziekenhuis zwaaide de paus en zei hij lachend: "Ik leef nog!" Hij stapte even uit de auto, sprak met verslaggevers en met mensen die hem het beste wensten. Ook zette hij zijn handtekening op het gips van een jongen met een gebroken arm en bad hij met een stel van wie de dochter vannacht in het ziekenhuis was overleden.

Franciscus wacht een zeer drukke periode. Morgen is het Palmzondag. Dan herdenkt de kerk de intocht van Jezus in Jeruzalem. In de daaropvolgende Goede Week wordt zijn lijden en sterven herdacht, onder meer met een processie op Goede Vrijdag. Pasen, morgen over een week, vormt het sluitstuk en is de belangrijkste dag in het kerkelijk jaar. Dan vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan.

Of de paus aan alle vieringen meedoet, is nog niet bekend. Hij zal in ieder geval worden geassisteerd. Vorig jaar, toen Franciscus met knieproblemen kampte, was dat ook het geval. Kardinalen gingen toen voor in vieringen, in plaats van Franciscus zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl