De treinen worden voorlopig vanuit hier aangestuurd, in een back-uplocatie in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Storing treinverkeersleiding Amsterdam nog niet opgelost, oorzaak blijft onduidelijk

Spoorbeheerder ProRail heeft de oorzaak van de storing bij de treinverkeersleidingpost in Amsterdam nog niet kunnen achterhalen. Ook is de storing nog altijd niet opgelost. De verkeersleiders blijven daarom voorlopig werken vanaf de back-uplocatie in Utrecht, waar sinds vannacht de treinen worden aangestuurd. Daardoor rijden, ondanks de storing, de treinen weer.

De storing in de post in Amsterdam ontstond gisteren aan het eind van de middag. Vanuit daar wordt in de gaten gehouden waar de treinen zich bevinden. Doordat de computerschermen uitvielen, konden de treinverkeersleiders de treinen niet goed meer begeleiden en werd het verkeer rond de stad stilgelegd.

In totaal duurde het meer dan twaalf uur voordat de treinen weer konden rijden. Kort na 09.00 uur vertrokken de eerste ritten weer.

Dat komt omdat ProRail in de nacht uitweek naar de locatie in Utrecht. Vanuit daar worden de treinen nu dus nog steeds begeleid:

Treinverkeersleiding Amsterdam uitgeweken naar Utrecht: 'Wit is goed, rood is fout'

Dat die overschakeling uren heeft geduurd, heeft volgens de spoorbeheerder te maken met het feit dat je niet zomaar van locatie kan wisselen. "We hebben eerst lang geprobeerd om het in Amsterdam weer werkend te krijgen", zegt Marije Kraaijeveld, die manager is van de verkeerspost in Amsterdam.

Dat had ook met de twee concerten te maken die in de Johan Cruijff Arena en de nabijgelegen AFAS Live werden gehouden. De spoorbeheerder wilde proberen om het systeem weer aan de praat te krijgen om de concertgangers weer thuis te kunnen krijgen.

"Dat is uiteindelijk niet gelukt en we hebben midden in de nacht moeten besluiten om de uitwijkpost op te starten", zegt Kraaijeveld. "Dat kost een paar uur, ook voordat we weer een plan hebben zodat alle treinen weer gaan rijden."

Voorlopig blijven de treinen rond Amsterdam aangestuurd vanuit de uitwijkpost in Utrecht. "We kunnen dit als het nodig is maandenlang volhouden", zegt Kraaijeveld. Voor nu is besloten dat ook morgen het treinverkeer nog vanuit Utrecht wordt begeleid. Treinreizigers merken daar, nu de verkeersleiders zijn verhuisd naar de tijdelijke locatie, niets van.

Zodra ProRail de storing heeft opgelost, is het wel de bedoeling dat de verkeersleiding van Amsterdam weer terugverhuist naar de post in de hoofdstad. Om ervoor te zorgen dat dat goed verloopt, is de spoorbeheerder van plan om die operatie op een rustig moment uit te voeren, bijvoorbeeld opnieuw 's nachts.

Bezoekers van het concert van Harry Styles konden geen kant op:

Gestrande Harry Styles-fans in Amsterdam: 'Huilen en rondbellen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl