Een reiziger die slaapt op Utrecht Centraal
NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer rond Amsterdam nog plat door storing, ProRail opent back-up in Utrecht

Ook vanmorgen rijden er geen treinen rond Amsterdam en Schiphol vanwege een aanhoudende IT-storing bij de verkeersleiding van ProRail in Amsterdam. Op andere trajecten leidt het probleem eveneens tot uitval en vertraging, meldt NS. Reizigers wordt aangeraden alternatief vervoer te regelen of thuis te werken.

Het is nog onduidelijk hoelang de storing gaat duren. Als alles meezit kan het treinverkeer vanaf 9.00 uur stapsgewijs worden hervat. "Maar het is een heel complexe ict-storing", zegt ProRail-bestuursvoorzitter John Voppen.

'Nooit eerder voorgekomen'

De oorzaak van probleem met de verkeersleidingpost in Amsterdam is nog niet achterhaald. Daarom is afgelopen nacht besloten uit te wijken naar Utrecht. De hoop is dat vanaf deze back-uplocatie, met andere computers, het systeem weer stabiel gaat werken. Voppen: "Voor zover ik weet is dit nooit eerder voorgekomen in de achttien jaar dat ik werk voor ProRail."

Het probleem bij de verkeersleiding in Amsterdam ontstond gistermiddag rond 17.00 uur. Aan het begin van de avond werd het treinverkeer hervat, maar al snel speelde de storing opnieuw op. Een onbekend aantal mensen heeft noodgedwongen de nacht doorgebracht op een station of een opvanglocatie.

Slapen in foliedekens

Op sociale media gaan foto's en filmpjes rond van treinreizigers gewikkeld dekens van aluminiumfolie. "Inmiddels is mijn vertraging het klokje rond", schrijft iemand op Twitter. "Ik zit in een trein, die staat al 3 uur stil maar is wel lekker warm."

Andere reizigers noemen het "ongelofelijk" dat er geen bussen worden ingezet ter vervanging van treinen. Volgens een NS-woordvoerder is dat niet haalbaar. "Met zulke grote reizigersaantallen valt het in bussen niet aan te rijden."

Dit zijn beelden van deze ochtend op Amsterdam Centraal:

Vooral toeristen slapen op Centraal: 'Ik ben erg moe'

Het internationaal treinverkeer is ook getroffen door de storing. Volgens een kaartje op de site gaat het om treinverkeer naar Brussel, Berlijn en Frankfurt, Via Brussel rijden ook de treinen naar Parijs en Londen.

Ook voor automobilisten en busreizigers is er tegenslag, de IJtunnel is in beide richtingen afgesloten vanwege een storing, schrijft AT5.

Andere vertrektijden

Aangezien veel treintrajecten ook door de hoofdstad lopen of daar eindigen, is ook in de rest van het land veel hinder. Denk aan alternatieve vertrektijden, vertraging of treinuitval. In de reisplanner van NS staat meest actuele informatie. De ProRail-woordvoerder benadrukt dat "veel treinen wel rijden".

Behalve rond de hoofdstad was er vannacht ook geen treinverkeer rond Utrecht. Daar reden vanochtend wel weer treinen. Zo'n honderd gestrande reizigers zijn volgens de veiligheidsregio opgevangen in de Jaarbeurs. Daar zijn stretchers neergezet en is voor eten en drinken gezorgd.

'Betreuren overnachtingen op station'

"ProRail en NS betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis hebben kunnen brengen en dat zij op het station hebben moeten overnachten", schrijft NS in een verklaring. "Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten."

Mede vanwege een concert van popster Harry Styles in de Johan Cruijff Arena waren er in Amsterdam veel treinreizigers op de been. Ook in de AFAS Live was gisteravond een concert. In totaal waren in het Arena-gebied zo'n 55.000 concertbezoekers.

Bezoekers van het concert van Harry Styles zijn gestrand op station Bijlmer Arena

De spoorbeheerder meldde eerder dat alle beeldschermen op de verkeersleidingspost bij Amsterdam Centraal waren uitgevallen en dat resetten niet hielp. Door de problemen kon de verkeersleiding het treinverkeer niet monitoren.

Telefonisch contact met machinisten was er nog wel, maar daarmee kon het treinverkeer niet worden afgehandeld. ProRail zegt "met man en macht" aan een oplossing te werken.

Eerder op de avond vroegen mensen zich af hoe ze thuis moesten komen:

Treinverkeer rond Amsterdam ligt plat: 'Hebben zelfs al naar vliegtuigen gekeken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl