Gestrande treinreizigers op station Amsterdam Bijlmer Arena
NOS NieuwsAangepast

Treinstoring Amsterdam: concertbezoekers opgevangen, ochtendspits onzeker

Het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol ligt opnieuw plat. Na een eerdere urenlange storing leek het treinverkeer weer langzaam op gang te komen, maar de storing is volgens ProRail teruggekeerd. Hoelang het deze keer duurt, is niet bekend. ProRail kan nog niet zeggen of de problemen voor morgenochtend zijn opgelost.

Rond 20.00 uur waren de eerste treinen weer gaan rijden, maar ruim een half uur later ging het opnieuw mis. "De storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam is helaas teruggekeerd. Het treinverkeer is weer stilgelegd", meldt ProRail. Volgens een woordvoerder gaat het om hetzelfde type storing als eerder vanavond.

Het bedrijf zegt "met man en macht" aan een oplossing te werken. Ook volgens de NS is het "uiterst onzeker" of er vanavond nog treinen gaan rijden. De systemen moeten opnieuw worden opgestart, maar ProRail wil ook meer duidelijkheid over de oorzaak zodat het systeem niet weer uit kan vallen.

De NS roept reizigers op om zelf alternatief vervoer te regelen. De spoorwegmaatschappij zegt "op gepaste wijze" om te gaan met extra gemaakte vervoerskosten.

De problemen rond Amsterdam en Schiphol begonnen aan het einde van de middag door een storing bij de verkeersleidingspost op Amsterdam Centraal. Ook naar Zaandam, Haarlem en Weesp reden geen treinen. Het is nog niet duidelijk wat de storingen heeft veroorzaakt. ProRail doet onderzoek.

Het was voor de tweede storing al de verwachting dat de problemen op het spoor rond Amsterdam zeker nog de hele avond zouden duren.

Reizigers op Amsterdam Centraal vragen zich af hoe ze thuis moeten komen:

Treinverkeer rond Amsterdam ligt plat: 'Hebben zelfs al naar vliegtuigen gekeken'

ProRail meldde eerder dat alle beeldschermen op de verkeersleidingspost bij Amsterdam Centraal waren uitgevallen en dat resetten niet hielp. Door de problemen kon de verkeersleiding het treinverkeer niet monitoren. Telefonisch contact met machinisten was er nog wel, maar daarmee kon het treinverkeer niet worden afgehandeld.

Bij Amsterdam Centraal ontstond een enorme drukte bij de taxi's. Vervoerder GVB zette extra metro's in vanwege de treinstoring.

Gestrande reizigers doden de tijd met een spelletje

De storingen hadden onder meer gevolgen voor mensen die vanavond naar een concert van Harry Styles wilden, om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena. Mojo Concerts liet weten dat het concert vanwege de storing minimaal een kwartier later zou beginnen en wees concertgangers op de mogelijkheid de metro, tram of bus te nemen. Treinkaartjes zijn daar binnen de regio Amsterdam ook geldig.

Mojo meldde na het begin van het concert dat nagenoeg alle bezoekers de Arena tijdig hadden bereikt. De concertorganisator adviseert de bezoekers dringend om voor de terugreis ander vervoer te regelen. De concertorganisator heeft hierover een sms-bericht gestuurd naar bezoekers.

Ook in de AFAS Live was een concert vanavond. In totaal zijn er in het Arena-gebied zo'n 55.000 concertbezoekers op de been.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl