NOS SportAangepast

Jabeur na uur klaar, Haddad Maia na vier uur, ook Swiatek en Gauff door

Ons Jabeur heeft een korte werkdag achter de rug op het gravel van Roland Garros. De Tunesische nummer zeven van de wereld rolde in een uur en vier minuten de mondiale nummer 36 Bernarda Pera op: 6-3, 6-1. Het is de eerste keer dat Jabeur In Parijs is doorgedrongen tot de laatste acht.

Beide vrouwen moesten het maandagochtend niet van hun service hebben. Van de zestien gespeelde games werd in twaalf servicegames de opslag gebroken. In de openingsset won alleen Jabeur op 0-1 een eigen servicegame.

De Amerikaanse Pera, die in die set maar één punt maakte op haar tweede opslag, liep zich stuk op Jabeurs dropshots, zoals de twee waarmee die een 3-0 voorsprong en een dubbele break afdwong. Pera grossierde in onnodige fouten: ze sloeg er 33.

In de tweede set stond de Amerikaanse wat dichter bij de baseline, maar kreeg ze wederom geen vat op de verliezend finaliste van Wimbledon en de US Open van vorig jaar. Met gevarieerd spel sleepte Jabeur, die zo nu en dan na een verloren punt speels maar ook ietwat gefrustreerd wat ballen wegkopte en trapte, na ruim een uur met een smash de zege binnen.

Nadat Jabeur in 2020 en 2021 was gestrand in de vierde ronde, staat de voormalig nummer twee van de wereld nu voor het eerst in de kwartfinales.

Marathonpartij

Daarin treft ze de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia die na een marathonpartij Sara Sorribes Tormo versloeg. Pas na 3 uur en 51 minuten had ze de Spaanse muur geslecht: 6-7 (3), 6-3, 7-5. Beiden stonden op een grandslamtoernooi nooit eerder in de achtste finales.

De als veertiende geplaatste Haddad Maia kwam tegen de 26-jarige Sorribes Tormo, die in 2022 door een hernia voor het eerst in jaren uit de top-100 is gevallen, in de eerste set op 5-2, maar maakte vanaf dat moment nog maar twee punten en verloor ook de tiebreak.

Beatriz Haddad Maia

In set twee gaf ze de Spaanse, die een ronde eerder de als derde ingeschaalde Jelena Rybakina had zien afzeggen, een koekje van eigen deeg: van 0-3 werd het 6-3. In de zenuwslopende slotset liet Haddad Maia op 5-4 drie matchpoints liggen, maar een paar games later had ze er op eigen service aan eentje genoeg om de partij in haar voordeel te beslissen.

De 27-jarige Haddad Maia, die een ronde eerder tegen Jekaterina Alexandrova een matchpoint overleefde, is na zevenvoudig grandslamkampioene Maria Bueno pas de tweede Braziliaanse in de kwartfinales van een grandslamtoernooi. Haar voorgangster slaagde daar in 1968 voor het laatst in.

Coco Gauff plaatste zich voor de derde keer op rij voor de kwartfinales. De verliezend finaliste van vorig jaar was in twee sets te sterk voor Anna Karolína Schmiedlová, voor wie het bereiken van de vierde ronde al een persoonlijk grandslamrecord betekende: 7-5, 6-2.

Gauff stoomde tegen de nummer 100 van de wereld vlotjes door naar 5-2, maar toen stokte het plots bij de Amerikaanse. Of andersom: Schmiedlová knokte zich knap terug. De 28-jarige Slowaakse ging uiterst effectief om met haar eerste breekpunt van de wedstrijd. En ook het tweede, op 4-5 na een dubbele fout van Gauff, verzilverde ze.

Coco Gauff

De nog altijd pas 19-jarige Gauff rechtte echter de rug, brak Schmiedlová en haalde het 'driemaal is scheepsrecht' van stal: op love trok ze op eigen service de eerste set naar zich toe.

Gauff brak haar negen jaar oudere opponente meteen in de tweede set, maar gaf met twee dubbele fouten dat voordeeltje aansluitend weer uit handen. Schmiedlová, die in 2016 haar enige zege op een toptienspeelster boekte (Roberta Vinci bij de Spelen in Rio), beet zich vast in de partij.

Totdat ze het op 2-2 en 30-0 het plots even kwijt was en haar service alsnog inleverde. En daarmee was het verzet van Schmiedlová gebroken, hoewel de Slowaakse nog wel twee breakkansen kreeg. Op het eerste matchpoint was het raak voor Gauff.

Opgave Tsoerenko tegen Swiatek

De eerste tiener met vijftien zeges in Parijs sinds Martina Hingis in 1998 treft in de kwartfinales 'oude bekende' Iga Swiatek, de Poolse die haar vorig jaar van een eerste grandslamtitel afhield. De tweevoudig toernooiwinnares - ook in 2020 was ze de beste - hoefde zich niet buitensporig in te spannen om de laatste acht te bereiken.

Iga Swiatek

Swiatek vloog uit de startblokken tegen de Oekraïense Lesja Tsoerenko, die pas op 0-4 op het scorebord wist te komen. Nota bene dankzij een break, maar die opsteker baatte de vorige week 34 jaar geworden Tsoerenko niet. Ze had te kampen gekregen met ademhalingsproblemen en riep medische hulp in.

De Oekraïense (WTA-66) hervatte nog wel de strijd, maar na een kansloos verloren servicegame zag ze zich genoodzaakt op te geven en de nummer één van de wereld vrije doorgang naar de kwartfinales te verlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl