NOS SportAangepast

Sluiters pupil Svitolina geniet van 'family time' in Parijs en bereikt kwartfinales

Jelina Svitolina heeft voor de vierde keer in haar loopbaan de kwartfinales van Roland Garros bereikt. De Oekraïense, in 2017 nog nummer drie van de wereld, maar intussen afgezakt naar nummer 192 van de wereld, was met 6-4, 7-6 (5) te sterk voor Darja Kasatkina (WTA-9).

De 28-jarige Svitolina speelt haar eerste grandslamtoernooi sinds ze in oktober moeder werd. Ze wordt sinds enige tijd begeleid door coach Raemon Sluiter.

Jelina Svitolina balt de vuist in haar vierderondepartij tegen Darja Kasatkina op Roland Garros.

De Oekraïense maakte een prima indruk en profiteerde optimaal van de zwakke tweede service van Kasatkina. Svitolina verzuimde op 5-4 en 6-5 het duel uit te serveren, maar stond er in de tiebreak.

Franse publiek

Na afloop stal ze de harten van het Franse publiek door te vertellen over het ouderschap en de wisselwerking met partner Gaël Monfils. "Toen mijn dochter geboren werd in oktober had ik nooit gedacht dat ik hier nu al zou staan in de kwartfinales."

Publiekslieveling Monfils zette Roland Garros vorige week nog in vuur en vlam in zijn marathonpartij in de eerste ronde tegen de Argentijn Sebastián Baez. Op die zege die in de vroege uurtjes van woensdag gestalte kreeg, volgde een opgave van de Fransman voor zijn volgende partij.

Gaël Monfils had even vrij van de zorg voor Skaï om zijn partner Jelina Svitolina aan het werk te zien.

Een geluk bij een ongeluk voor Svitolina, die de zorg voor baby Skaï daardoor wat makkelijker kan delen? "Dit is het eerste toernooi met Skaï, eigenlijk", lachte de Oekraïense. "Gaël en ik wisselen elkaar af, maar we hebben al heel veel quality time met de familie gehad."

Sabalenka sputtert, maar wint wel

In de kwartfinales neemt Svitolina het op tegen de nummer twee van de wereld, Aryna Sabalenka. De hardhitter uit Belarus maakte het zichzelf onnodig moeilijk in het duel met de Amerikaanse Sloane Stephens: 7-6 (5), 6-4.

In de eerste set verspeelde Sabalenka een 5-0 voorsprong, maar herpakte zich net op tijd om de set alsnog via de tiebreak naar zich toe te trekken. En ook in de tweede set gaf Sabalenka een break voorsprong uit handen.

Aryna Sabalenka schreeuwt het uit in haar partij tegen Sloane Stephens.

Stephens kwam terug tot 4-4, maar verloor daarna haar service. Sabalenka serveerde de partij vervolgens alsnog uit.

Nummer 333 van de wereld ook naar kwartfinales

Eerder op de dag plaatste Anastasia Pavljoetsjenkova zich als eerste voor de kwartfinales op Roland Garros. De Russin was in drie sets (3-6, 7-6 (3), 6-3) te sterk voor Elise Mertens.

De 31-jarige Pavljoetsjenkova was twee jaar geleden nog verliezend finalist in Parijs. Maar door een zware knieblessure stond ze vorig jaar maanden aan de kant. Daardoor is Pavljoetsjenkova afgezakt naar de 333ste plek op de wereldranglijst. In Parijs komt ze eigenlijk voor het eerst weer in de buurt van haar oude niveau.

Mertens, die liefst zestien dubbele fouten sloeg, slaagt er maar niet in om de kwartfinales te bereiken op Roland Garros. Ook bij haar zes voorgaande deelnames sneuvelde ze steeds in de derde of vierde ronde. De 27-jarige Belgische moest in de derde set twee medische behandelingen ondergaan, omdat ze last had van haar bovenbeen.

Muchová klopt Avanesjan

In de kwartfinale speelt Pavljoetsjenkova tegen de Tsjechische Karolína Muchová (WTA-43). Zij was in de vierde ronde duidelijk te sterk voor de Russin Elina Avanesjan (WTA-134): 6-4, 6-3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl