Gaël Monfils
NOS Sport

Tenniscoach Lucassen geniet intens van 'krankzinnige avond' op Roland Garros

  • Franklin Stoker

    volgt Roland Garros in Parijs

  • Franklin Stoker

    volgt Roland Garros in Parijs

"Een krankzinnige avond." Dat plaatste sportkrant L'Equipe woensdag met koeienletters op de voorpagina onder een afbeelding van een uitgelaten Gaël Monfils, de Franse tennistroetelbeer.

De inmiddels 36-jarige Monfils zette Roland Garros dinsdagavond in vuur en vlam door in de eerste ronde tegen de Argentijn Sebastián Baez voor een comeback van ongekende proporties te zorgen.

Dood en begraven

De immens populaire tennisser leek dood en begraven toen hij in de vijfde set op een 0-4 achterstand was gekomen. Mentaal en fysiek was hij gesloopt. Het Philippe Chatrier stroomde daarna leeg, tot ongenoegen van de fanatieke tennisfans die wel bleven zitten.

En toen gebeurde het. Monfils maakte een bevrijd gebaar, nadat hij zijn eerste game had gewonnen. Hij zou in ieder geval niet met 6-0 naar huis worden gestuurd.

Monfils neuriet de Marseillaise

'La Monf' kreeg het publiek weer op de banken, sloeg de ene winner na de ander en keerde de partij om. De Fransen zongen op de tribune zelfs de Marseillaise en een vermoeide Monfils neuriede ondertussen vrolijk mee.

Op de golf van opwinding en een stoot adrenaline denderde Monfils door. Hij overleefde een aantal krampaanvallen en stortte na zijn benutte matchpoint van vermoeidheid en euforie ter aarde (3-6, 6-3, 7-5, 1-6, 7-5). Een partij om nooit te vergeten.

Gaël Monfils ligt languit op het gravel na zijn heroïsche overwinning op Sebastián Báez

Aan de heroïsche avond op het Philipp Chatrier zat ook een Nederlands tintje. Want in de spelersbox van Monfils zat tenniscoach Peter Lucassen hevig mee te klappen en aan te moedigen. De Brabander werkt sinds vier weken samen met de excentrieke Fransman.

"Man, wat was dit een rollercoaster. Dit was waanzinnig", zegt Lucassen een dag later, nadat hij is neergeploft op een stoel op het terras van het tennispark. "Ik heb met andere spelers spannende vijfsetters meegemaakt, maar dit is wel een legendarische partij waar iedereen nog jaren over zal praten, denk ik."

Op aanraden van Sluiter

Lucassen is net terug van de wedstrijd van Jelina Svitolina, de vrouw van Monfils. Svitolina wordt gecoacht door Raemon Sluiter. Het is geen toeval dat Monfils in zijn zoektocht naar een tweede coach - zijn huidige trainer Mikael Tillström kan namelijk niet fulltime meereizen - bij Lucassen is uitgekomen.

Hij beaamt dat Sluiter een balletje bij Monfils heeft opgegooid om Lucassen te benaderen. "Hij belde vier weken geleden op. Eerst belde zijn trainer en later belde Gaël mij zelf op", aldus de voormalig coach van Botic van de Zandschulp.

De boodschap van Monfils aan Lucassen? Help mij terug naar de top. De Fransman is door blessureleed naar de 394ste plaats afgezakt. Monfils wil zich dolgraag voor de Olympische Spelen in 2024 kwalificeren, op zijn Roland Garros.

Het is voor Lucassen een waanzinnige kans om met iemand samen te werken die mondiaal ontzettend populair is. Toch moest hij er in eerste instantie even over nadenken. "Ik heb een zoontje van zeven maanden, dus dat vraagt ook veel tijd. Maar ik heb het goed kunnen regelen", aldus Lucassen.

Peter Lucassen

Lucassen is onlangs naar het Zwitserse Genève gereisd, waar Monfils en Svitolina wonen, om kennis te maken met de Fransman. Het beviel goed. Ze trainden twee weken op een nabijgelegen tennisclub.

"Gaël traint heel hard en staat open voor alle feedback, maar er moet altijd een spelelement in zitten", zegt Lucassen. "Hij vindt het fijn om een doel te hebben of dat hij ergens een weddenschap op kan zetten."

"Het is alleen soms de vraag hoe laat hij op de baan komt", glimlacht Lucassen, die daar niet al te zwaar aan tilt. "Want zodra hij er staat, geeft hij echt alles en is zijn intensiteit vreselijk hoog. Daar kan ik als trainer intens van genieten."

Gemoedelijke sfeer

Er heerste in die veertien dagen in Zwitserland een gemoedelijke sfeer. Het kwam zelfs voor dat Lucassen en Sluiter het bekendste tenniskoppel ter wereld gezamenlijk trainden. Of er werd 's avonds een potje padel gespeeld.

Lucassen heeft een behoorlijk aanzien in de tenniswereld, maar Monfils coachen voelt voor hem als presteren op grandslamniveau. "Dit is toch een beetje waar je het ook voor doet. Voor mij is dit ook een mooi avontuur."

Een vreugde-explosie bij Gaël Monfils in zijn partij tegen Sebastián Báez

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl