NOS Voetbal

Van Bommels Antwerp pakt Belgische titel na krankzinnige laatste minuten

Antwerp FC is na een krankzinnig slot van de Belgische play-offs voor het eerst na 66 jaar weer landskampioen geworden. Lang leken de mannen van Mark van Bommel naast de titel te grijpen, nadat het vorige week ook al op de valreep was misgegaan.

Door een prachtige treffer van Toby Alderweireld in de extra tijd pakte Antwerp alsnog een punt bij Racing Genk en omdat Union St. Gilles thuis niet wist te winnen van Club Brugge (1-3), kwam de met de helikopter van hot naar her reizende trofee uiteindelijk in Antwerpse handen terecht.

Bekijk hieronder interviews na de wedstrijd met Toby Alderweireld en Mark van Bommel.

De 2-2 van Alderweireld vormde de apotheose van enkele krankzinnige minuten in Genk en Brussel, waarin de virtuele titel in hoog tempo van nieuwe eigenaar wisselde. Union dacht de buit binnen te hebben met een 1-0 voorsprong, maar liet zich in eigen huis toch nog de kaas van het brood eten door Club Brugge.

Dat was weer een kolfje naar de hand van Genk, dat op een thuiszege op Antwerp afstevende, genoeg om zowel Union als de directe tegenstander op de laatste speeldag te passeren. Maar dat was weer gerekend buiten de formidabele uithaal van Alderweireld, waardoor de 'Great Old' na de nationale beker ook het landskampioenschap veroverde.

Drie titelkandidaten

Antwerp dacht het kampioenschap vorige week al binnen te hebben, maar zag tien man van Union St. Gillis tien minuten voor tijd langszij komen door een ongelukkig eigen doelpunt van Arthur Vermeeren. Door de 1-1 in de Bosuil waren plots weer drie clubs in de race voor de landstitel.

De mannen van trainer Van Bommel hadden op bezoek bij Racing Genk nog altijd alles in eigen hand, maar de gastheren lagen, met slechts één punt minder, stevig op de loer. En ook Union was met evenveel punten als Antwerp nog kansrijk, maar zou bij gelijk eindigen toch het nakijken hebben omdat het in de reguliere competitie minder goed had gepresteerd dan de koploper.

Toby Alderweireld wordt bejubeld

Vincent Janssen, met Jurgen Ekkelenkamp en Gyrano Kerk zorgend voor het Nederlandse contingent in de basis bij Antwerp, kreeg binnen een kwartier een beste kans om de score te openen, maar de inzet van de 28-jarige Brabander, dit seizoen goed voor achttien doelpunten, miste het doel op een dikke meter.

In Brussel waren in de eerste helft Simon Adingra en Victor Boniface gevaarlijk namens Union tegen het 'uitgespeelde' Club Brugge, maar de eerste schoot net naast en de tweede vond doelman Simon Mignolet op zijn weg.

Genk slaat toe

Beide cruciale wedstrijden waren op weg naar een 0-0 ruststand, totdat op slag van rust Genk toesloeg tegen Antwerp. Toluwalase Arokodare profiteerde bij een uitbraak optimaal van gebrekkig dekken bij de gasten en joeg na goed voorbereidend werk van de 19-jarige Marokkaanse international Bilal El Khannous de bal hoog de hoek in: 1-0.

Bij deze tussenstand zou Genk de lachende derde zijn, maar het bood ook plots kansen aan Union. De twee jaar geleden naar de hoogste klasse gepromoveerde ploeg had immers een nederlaag van Antwerp nodig om nog aanspraak te kunnen maken op de eerste titel sinds 1935.

Simon Adingra (links) heeft Union op 1-0 gezet

Het moest dan wel zelf winnen en die weg werd al in de eerste minuut van het tweede bedrijf ingeslagen toen Adingra met een schuiver in de verre hoek Mignolet passeerde: 1-0.

Het karwei voor Antwerp, dat door een schorsing niet kon beschikken over voormalig AZ-speler en zevenvoudig Oranje-international Calvin Stengs, werd er niet eenvoudiger op. Het mocht echter weer hoop putten toen Kerk in het vijandelijke strafschopgebied opdook en de bal via de voet van Genk-speler Pablo Cuesta het doel in hobbelde: 1-1.

Domper

Antwerp leek op te veren door de gelijkmaker, maar kreeg een kwartier voor tijd opnieuw een domper te verwerken. Mike Trésor legde met het hoofd een voorzet terug en aanvoerder Bryan Heynen werkte af.

Bij Union werd de treffer met gejuich ontvangen en nam het feest op de tribune stilaan uitbundiger vormen aan. Maar Club Brugge beschikte anders. De Nederlandse international Noa Lang zette voor, Jack Hendry kopte terug en de net ingevallen Japanner Shion Homma rondde af.

Ontgoocheling bij Union-speler Bart Nieuwkoop

Weg titelkansen voor de ploeg, die het afgelopen seizoen ook geen enkele keer de ranglijst aanvoerde en door goals van Lang en Cisse Sandra het seizoen zelfs afsloot met een 3-1 nederlaag.

Genk leek op rozen te zitten. Totdat de 34-jarige Antwerp-aanvoerder Alderweireld zich ermee ging bemoeien en de bal richting winkelhaak knalde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl