NOS Voetbal

Van Bommel heeft met Belgische beker eerste prijs binnen: 'Daar ben ik nu vanaf'

  • Orange Pictures
    Mark van Bommel en Zeno Van Den Bosch met de beker

Mark van Bommel heeft met Antwerp zijn eerste prijs als trainer binnen. Zijn ploeg won in Brussel de Belgische bekerfinale met 2-0 van KV Mechelen. Van Bommel trad vorig jaar aan als trainer bij de 'Great Old', opgericht in 1880. Als hoofdcoach van PSV en VfL Wolfsburg bleef hij zonder prijzen.

"Dit is pas mijn tweede volledige seizoen als trainer", nuanceerde de 46-jarige Van Bommel. "En inderdaad, mijn eerste prijs. Daar ben ik nu vanaf. Niemand kan meer zeggen: je hebt nog steeds geen prijs. Als voetballer en ook als trainer speel je toch voor de prijzen."

Met Calvin Stengs, Jurgen Ekkelenkamp, Gyrano Kerk en Vincent Janssen gaf Van Bommel aan vier Nederlanders een basisplaats in de finale in het Koning Boudewijnstadion. Bij Mechelen vormde Sandy Walsh de Nederlandse inbreng.

Janssen schiet Antwerp op voorsprong

Terwijl de fans van beide teams voor veel sfeer zorgden in het Koning Boudewijnstadion, kwam de wedstrijd maar langzaam op gang. Antwerp was net iets vaker in de buurt van het doel van Mechelen-doelman Gaėtan Coucke dan dat Antwerp-keeper Jean Butez gevaar zag opdoemen.

Vincent Janssen

Antwerp kwam op voorspong toen Ekkelenkamp werd gevloerd door Dries Wouters en Janssen in de 35ste minuut de penalty benutte. Net na rust zag Ekkelenkamp de geheel vrijstaande Stengs over 't hoofd, schoot zelf en zag hij zijn inzet naast vliegen.

Balikwisha zorgt voor beslissing

Mechelen, dat de beker in 1987 (onder trainer Aad de Mos) en 2019 won, zocht gaandeweg de tweede helft meer de aanval, maar gaf daarmee ook ruimte weg. Het ontsnapte aan een tweede penalty na een charge op Kerk, waarna Michel Ange Balikwisha er uit een counter 2-0 van maakte op aangeven van Stengs. Janssen was toen al hinkend naar de kant gegaan.

"Ik ben zeer content, de jongens verdienen deze beker echt", zei Van Bommel. "Zeker als je ziet welk parcours we hebben afgelegd om in deze finale te komen. We speelden 110 minuten met tien man tegen Beveren en hebben ook grote clubs als Standard Luik, Genk en Royale Union verslagen."

Voor Antwerp was het na 1955, 1992 en 2020 de vierde bekerwinst in de clubhistorie. De club is ook nog steeds in de race om de landstitel. De laatste keer dat Antwerp kampioen werd, was in 1957.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl