Het schilderij 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer tijdens de opening van de tentoonstelling in het Rijksmuseum
NOS NieuwsAangepast

Vermeer-tentoonstelling Rijksmuseum breekt bezoekersrecord

De Vermeer-tentoonstelling is de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het Rijksmuseum, meldt het Amsterdamse museum.

Vandaag is de laatste dag dat de verzamelde werken van de schilder er te zien zijn. Het museum sluit om 23.00 uur om toch zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven de tentoonstelling te zien.

Dankzij bruiklenen van musea over de hele wereld waren er meer werken dan ooit bij elkaar gebracht van de zeventiende-eeuwse schilder. Van de 37 bekende werken van Vermeer waren er 28 te zien. Dat leidde tot zeer veel interesse uit binnen- en buitenland.

In totaal zijn er 650.000 mensen voor naar het Rijksmuseum gekomen. Van hen kwam het merendeel uit Nederland, maar het museum had ook veel bezoekers uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt het museum vandaag.

Snel uitverkocht

Hoewel het Rijksmuseum eerder geen uitspraken deed over het aantal bezoekers, was al duidelijk dat de tentoonstelling een van de populairste in Nederland zou worden. Al voordat de tentoonstelling opende, waren er 200.000 kaarten besteld. En op de tweede dag van de tentoonstelling waren alle kaarten verkocht.

In maart werden vanwege de grote belangstelling extra kaarten beschikbaar gesteld, maar ook die waren in recordtempo weer verkocht. Het vorige bezoekersrecord was voor de tentoonstelling Late Rembrandt in 2015. Daar kwamen in drie maanden 520.698 bezoekers op af. Dat waren er 60.000 meer dan het record daarvoor, op naam van een Rembrandt-tentoonstelling in 1969.

Nieuw onderzoek

Vanaf 7 juni tot en met 10 oktober blijven zes schilderijen van Vermeer te zien in het Rijksmuseum. Het meisje met de rode hoed (National Gallery of Art, Washington) en Jonge vrouw aan het virginaal (The Leiden Collection, New York) worden dan samen getoond met de vier werken van Vermeer uit de eigen collectie.

Volgens het Rijksmuseum heeft de tentoonstelling tot meer inzichten geleid over onder meer Vermeers werkproces en zijn leven in Delft. Ook na de tentoonstelling gaat het onderzoek naar het werk van Vermeer door.

Het Rijksmuseum onderzoekt de komende weken de schilderijen Gezicht op Delft, Sint Praxedis en Christus in het huis van Martha en Maria. Alle schilderijen zijn in bruikleen van andere musea. De resultaten van het onderzoek worden in 2025 gepresenteerd. Dan is het 350 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder overleed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl