De kampioensschaal van het seizoen 2006/2007
NOS VoetbalAangepast

Andere Tijden Sport: AZ, Ajax, PSV en de bizarre ontknoping van een voetbalseizoen

Natuurlijk, het was best spannend die laatste speelronde in de eredivisie van vorig weekeinde. Lang bleef immers ongewis wat de eindklasseringen van PSV, Ajax en AZ zouden worden. Maar het ging om kruimels, heel smakelijke weliswaar, maar de titel was reeds vergeven aan en zelfs ook al gevierd door Feyenoord.

Hoe anders is dat op 29 april 2007. Ook die dag speelt genoemd drietal de hoofdrol, maar dit keer met de hoofdprijs als inzet: het landskampioenschap. AZ, Ajax en PSV delen met 72 punten uit 33 wedstrijden de koppositie, maar op basis van het doelsaldo - respectievelijk +53, +47 en +46 - wel in die volgorde.

In 'AZ, Ajax, PSV en de bizarre ontknoping van een voetbalseizoen', de eerste van zes nieuwe afleveringen van Andere Tijden Sport wordt teruggeblikt op die laatste speeldag die bij menigeen een plek in het geheugen heeft veroverd.

Andere Tijden Sport: de bizarre eredivisie-ontknoping van 2006/2007

De uitgangspositie voor de Alkmaarders oogt riant, met een bezoek aan Excelsior voor de boeg. De nummer zestien van de competitie, die veroordeeld is tot het spelen van de nacompetitie, zal geen partij moeten zijn voor het door Louis van Gaal geleide AZ, is de alom heersende gedachte.

Vandaar ook dat de originele kampioensschaal naar Stadion Woudestein vervoerd is.

Stoere taal Ajax

Maar de hoop in Amsterdam is nog niet vervlogen. Daarvan getuigt onder meer de stoere taal van trainer Henk ten Cate na speelronde 33: "Ik heb nog steeds heel erg het gevoel dat wij volgende week met die schaal staan in Tilburg." Want daar moet het voor Ajax gebeuren, uit bij laagvlieger Willem II.

Bovendien, om het lot een handje te helpen zullen de Ajax-spelers hun winstpremie afstaan aan de collega's van Excelsior als die erin slagen AZ beentje te lichten, zo gaat het verhaal. Een motivatiepremie dus eigenlijk. Excelsior-aanvaller Andy Slory houdt het bij navraag aanvankelijk bij een glimlach. "Wat wil je erover weten?"

Excelsior-aanvaller Andy Slory in duel met Shota Arveladze van AZ

PSV, waar Ronald Koeman de scepter zwaait, zit nog nadrukkelijker in de wachtkamer. Na de teleurstellende 1-1 bij FC Utrecht een week eerder geeft de jonge Ibrahim Afellay zijn ploeg, die thuis tegen Vitesse moet spelen, nog maar één procent kans op de titel, herinnert hij zich anno 2023. "Geen kans. Maar eigenlijk ook wel weer. Koeman geloofde er nog heilig in en dat bracht hij ook over op de spelersgroep."

Best beluisterde Langs de Lijn

Het zal een memorabel voetbalmiddagje worden. Voor de fans in de stadions, maar zeker ook voor de voetballiefhebbers die aan de radio gekluisterd zitten. De wedstrijden zijn immers nergens live op tv te zien en apps met tussenstanden en social media zijn nog geen gemeengoed. De drie miljoen luisteraars zorgen voor de best beluisterde Langs de Lijn-uitzending ooit.

  • Pro Shots
    Doelpuntenmaker Philip Cocu (links) met zijn PSV-ploeggenoot Patrick Kluivert
  • Pro Shots
    Ajax-trainer Henk ten Cate
  • ANP
    AZ-spelers in tranen na het mislopen van de titel in 2007

Ze worden getrakteerd op een kleine twee uur geschakel van het ene naar het andere veld. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, compleet met gemiste kansen, rode kaarten en natuurlijk doelpunten. Veel doelpunten.

Aan de hand van de radioverslaggevers Evert ten Napel ("Ik zat daar in mijn korte broek, het was tegen de 30 graden"), Andy Houtkamp ("Ik had na afloop pijn in mijn hoofd van de spanning") en Bas Ticheler ("Een van de hoogtepunten uit mijn loopbaan bij de NOS") gaat ATS terug naar 29 april 2007 .

Ook PSV-middenvelder Ibrahim Afellay, AZ-reservedoelman Khalid Sinouh en Martin van Geel, destijds technisch directeur bij Ajax, komen aan het woord over de dag die zij stuk voor stuk nooit meer zullen vergeten. Maar slechts een van hen doet dat met een brede glimlach: "Unieker bestaat niet. Ik ben heel trots en blij dat ik dit heb mogen meemaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl